Vallee de Mai - förhistorisk regnskog


Praslin utgörs till stora delar av frodig regnskog och därför är Vallee de Mai naturreservat nästan ett måste att besöka när man kommer till ön! 
Vallée de Mai naturreservat utgör en del av nationalparken med samma namn på ön Praslin i ögruppen Seychellerna. Reservatet, som idag är ett av Unsecos världsarv, har en palmskog som är i det närmaste oförändrad sedan förhistorisk tid. Nationalparken har en yta på 324 hektar och reservatet 19,5 hektar.
När man som turist kommer till nationalparken så får man betala ca 25 euro per vuxen, barn under 12 år är gratis och så har man en rutt i skogen man kan gå. Rutten är som längst 3 km, men man kan ta olika short-cuts som gör att den blir kortare om man så vill. Stigen består av en massa trappor både upp och ner, så den lämpar sig inte för den som har svårigheter att gå eller för barnvagn.

Vid ingången står en grupp med guider som erbjuder dig sina rundturer i parken och för det får du betala 1000 rupies, alltså ca 60-70 euro beroende på växlingskursen just då. Eftersom vi hade både en biolog och en geolog i gruppen så tyckte vi att vi klarar oss själva och den här dagen var det nog ett klokt val. 
För vi hann bara börja vår vandring så började det ös-regna. Inget små droppande utan skyn öppnade sig. Men vi är ju i tropikerna, så regn är ju vanligt och man vet ju att de oftast inte håller i sig nå långa stunder. Så vi fortsatte, med den tanken att det slutar nog snart! Det blev lite som en mantra de två timmarna vi gick där, "nu sluter det nog snart!" "tycker ni inte det har lättat lite nu?"
Men det gjorde det ju förstås aldrig! Regnet höll i till kvällen den dagen och det kom så mycket vatten att hela ön var utan el i nån timme.

De stora, vackra palmerna i regnskogen ger ju en hel del skydd från regnet, men i nått skede blir också de övermättade och när stigarna blev till bäckar då var man ganska blöt! Från att ha hoppat mellan pölar så blev det att vada i vatten. Och de som lagt bara sandaler eller crocs kände sig lyckliga! De med vita gympadoijor gjorde det inte!
Men tar man det med humor så är det ju bara roligt! Men min 4 åring och 9 åring kan inte denna konst ännu. "Mamma, detta var din ide´!" "Mamma, varför släpar du oss med på sånt här!" Jepp, tacksamheten var stor igen!
Varför denna nationalpark är intressant?

För att detta är den ena av två platser i världen var man finner den alldeles säregna ”Coco de Mer”, dubbelkokosnöten.Här kan det också finnas en möjlighet att skåda den svarta papegojan Black Parrot som enbart lever här.

Ok, det regnade, vi såg ingen papegoja! Den dubbla kokosnöten såg vi dock och massor av palmer. Men den mesta tiden gick nog åt till att först hoppa över vattenpölar och sen att bara ta sig frammåt när vattnet forsar kring dina fötter. Och bra träning blev det också, med 3 km upp och ner i trappor och sen över halva med en tyngd på 25 kg i famnen. Vår 4 åring kom på att han blir smutsig och vägrade ta ett steg till. Så bara att plocka upp och bära.
Så vi tog oss runt, utan större svårigheter, fast vi gick den långa rutten. Har man betalt så har man, då traskar man oavsätt väder! Den långa rutten var inte tung eller svår att gå ens för en 4 åring, bara de har viljan att gå!

Men kan man välja så är kanske spöregn inte det absolut bästa vädret att besöka parken!


Kommentarer

Populära inlägg