Grand Anse beach - la Digue


Grand Anse Beach på la Digue är en till "Wau"-strand! En av de kändaste stränderna på Seychellerna är den också. Den liksom så många andra stränder i detta ö-rike har precis allt. Turkost vatten, pudervit sand och granit klipporna. Bara perfekt! Men här kan man inte söka sig i skydd av palmerna om det blir för varmt, för det finns inga. 
Eller jovisst finns det palmer i skogen intill, men inte längs med stranden. Så här såg man istället hur folk hade byggt skyddande "kojor" åt sig av palmblad. Vi kom så tidigt på morgonen så vi hann få en sånn och behövde inte börja bygga.
Grand Anse Beach ligger på la Digues sydvästra sida. Vi valde att ta oss hit med golfbil eftersom alla inte kunde cykla och vårt boende var uppe i norr. Ca 5 km var det ungefär från villan ner hit.
Stranden var fin, men vågorna helt enorma åtminstone den här dagen. Stod man nära stranden så kastades man garanterat omkull av vågen. Vi såg under förmiddagen otaliga vurpar av både stora och små människor. Men sen lärde man sig, vänta tills vågen passerat, spring för livet, inget tvekande och där lite längre ut kunde man guppa med vågorna. Sen samma procedur när man ville upp på land igen. Tveka nån sekund för länge och du hann inte undan vågen och då flög man.

Men så plötsligt har man en större fisk, som jagar en midre fisk runt en och man blir skrämd och springer upp mot stranden och just då kommer en stor våg. Jepp, där fick man hålla i bikiniunderdelen för att ha den kvar ännu! Man såg bara svart konstaterade Colin när han och gubben hamnade i en liknande våg. Så lite väl häftiga tyckte jag.

Men pojkarna älskade vågorna förstås!
Bra snorkligen var det här också, men man fick ju simma lite längre ut här för att komma till revet.
Och sen var det ju det att de samma dag sett en haj här också. Inte precis det du vill få höra när du har en del av familjen flera 100 meter ut på havet...

Men de kom lyckligt därifrån och vi lyckades aldrig se nån haj heller! Det är väl lite som med björnen i vårt land. Har inte sett nån sånn heller fast jag traskat en hel del i skog och mark pga jobbet.

Fina granit block fanns det förstås här också.
Många som kommer hit väljer också att gå vidare till nästa strand som är 10 minuter härifrån, Petite Anse beach. Och 10 minuter därifrån finns ännu en strand till. Men vi som hade en på kryckor med och för att barnen fått nog av den starka solen så valde att bara stanna här ett par timmar och sen söka oss tillbaka till villan igen.

Som sagt, en palmkoja är bra att ha på den här stranden som saknar helt naturligt skydd från solen. Och i den hettan blir det väldigt varmt och snabbt.


Kommentarer

Populära inlägg