Lästips - Nostalgitrip


Här kommer ett lästips för alla som är mitt i studielivet, för den som längtar tillbaka till det, till den som vill veta mera om studielivet eller för oss som bara behövde en nostalgitrip. Dessutom är det en väldigt bra bok! Nationen av Michaela von Kügelgen!



"På dansgolvet på studentnationen Västra Nylands Nation i Helsingfors trängs Astrid, Saga och Mikael.

Astrid bor praktiskt taget här, för henne betyder nationen allt och hon är redo att torka upp gulisarnas spyor för att en dag bli ordförande. Saga är egentligen alldeles för gammal, en dinosaurie som vuxit fast i den ölluktande inredningen. Hon är lite för tjock, fattig och full medan hennes vänner pysslar blöjtårtor inför ännu en babyshower utanför stan. Mikael hör egentligen hemma på handbollsplanen men om man studerar måste man festa, eller? När hans dröm om Bundesligan går i kras tappar han greppet och hans beteende får oanade konsekvenser.

Nationen är en grundkurs i studieliv för den som ännu har alla fester framför sig, eller en nostalgitripp för den som inte längre är tvungen att panta flaskor för att ha råd med cigg.

Michaela von Kügelgen beskriver de galna festerna, vänskapsbanden och hjärtesorgerna med värme, humor och kärlek i denna underhållande feelgoodroman om studielivet." från https://michaela.fi/nationen

Jag streckläste den över helgen och vilka minnen den frambringar. Nationen eller staden är ju inte den samma, men de flesta traditionerna är det, trots att det har gått några år sedan jag var studerande.
Men vem har inte i likhet till Astrid torkat upp spyor eller rensat stoppade handfat på diverse sitzefterfester?! Jag har, otaliga gånger både som vice värdinna och som vice ordförande. Kanske inte det roligaste just då men gemenskapen vi hade i Österbottniska Nationen i Åbo och i styrelsen det var det absolut bästa med studietiden.

Och här, förstås, en bildbomb från den tiden!




Styrelsen framförde vid alla större sitzer alltid ett program, så följande bilder är från Julfesten (jultablån förstås), sen ärtsoppa & punch- sitzen (tror det var nån form av Sagan om ringen pjäs, har för mig att jag var dvärg...) och sen plättfesten (Strandins änglar).




Vilka minnen, vilken tid!

Så ja, läs boken den är bra, på många sätt!

Kommentarer

Populära inlägg