Två sevärdheter i Bratislava


Bratislava, Slovakiens huvudstad, blev ett stop som vi gjorde på hemvägen!
Vi ville besöka ett zoo, minstingen älskar djur, så jag googlade zoon på rutten hem och den i Bratislava såg ut att vara helt ok och dessutom hade de en Dinopark också. Lät som om det kunde bli en lyckad förmiddag för barnen. Och det blev det också!
Och efter lite parkerings problem kom ett slott med i programmet också!




Bratislava zoo var som de flesta djurparker i Europas större städer. Varken bättre eller sämre. Där fanns de flesta djuren man förväntar sig att se på en djurpark, minus elefanter. Så ingen överraskning där. 

Vi hade tur och träffade på en lite mulen morgon så alla djuren var ute och rörde på sig och man lyckades faktiskt se de flesta. Och inte bara ett öra eller en svans som sticker fram ur nån buske. 




Vår ledare gick med kartan i högsta hugg!
"Kopokaa" sa han o pekade på sin karta och så gick det inte att stanna innan vi var framme vid hästarna. "Muu" och så traskade vi till andra ändan av parken för att titta på bison oxen. Och så fortsatte vi tills han var nöjd. Nån lång stund vill han inte stå och titta på de olika djuren. En snabb titt räckte och så valde vi nästa på kartan. 




De äldre pojkarna tyckte nog bättre om Dinoparken med dinon som rörde på sig och lät. Ja här lästes alla skyltar noggrant och frågorna om dinosaurier haglade. Tur att man är expert på dinon, eller nått. 




Vill man sen se de flesta djuren ännu en gång så kan man åka runt med mini tåget för en liten extra summa. Minstingen gillade! Vi andra tyckte att det kanske gick lite för långsamt och var lite tråkigt, för att inte tala om varmt.




Vi hade inte tänkt göra mera i Bratislava den här gången, men sen kom vi på att man kunde ju ändå åka upp till slottet. När man nu är här och det såg ganska enkelt ut att ta sig dit. Enkelt att ta sig dit med bil var det nog men att parkera en husbil mitt på dagen, det var inte så enkelt. Man kommer ju inte in i parkeringsgrottor med en så hög bil. Så vi körde ganska många rundor och många små gator innan vi till slut fann en liten gata där man lagligt kunde parkera. Åtminstone tror vi att det var det. Och sist och slutligen blev det inte långt att gå heller. Vilket var tur för de flesta i gruppen var gnälliga. 




Men jag tycker åtminstone att slottet var värt besväret med parkeringen, för det var vackert. 
In gick vi inte för den gnälligaste av oss hade precis somnat i vagnen. Men hade man haft mera tid så hade vi nog gått en rundtur i slottet. 




Soligt var det och vi hade förstås i brådskan att komma ur bilen glömt solglasögonen. 
Så det blev bara "griniga" bilder härifrån. 




Slottet i Bratislava sägs vara den mest kända attraktionen i hela Slovakien. Den har ett utmärkt läge vid en kulle 85 meter ovanför floden Donau. Första slottet på denna plats byggdes redan på 800-talet och sedan dess har den genomgått många olika skeden av tillbyggnader och renovering för att idag stå där med sina fyra vackra torn. 




Utsikten härifrån är också otrolig! 
Och slottsträdgården vill man heller inte missa! Men allt är så vitt, så solglasögon en solig dag är verkligen att föredra. 




Det var det vi hann med i Bratislava. Detta med att finna en camping ens i närheten av staden visade sig sen vara lite av en utmaning. Detta i ett senare inlägg. 


Kommentarer

  1. Det där med att parkera en husbil kan ju vara hopplöst ibland ... Har inte varit i Bratislava men hoppas komma dit vid tillfälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För det mesta brukar det lösa sig med parkeringen, men ibland så får man ju bara ge upp och konstatera att det inte gick att parkera en så stor bil. Bratislava, eller det vi hann se av staden, verkade fint.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg