Grotta di Nettuno


Grottan som är döpt efter havsguden finns vid havet utanför staden Alghero på norra sidan av Sardinien. Grottan som upptäcktes av fiskare på 1800-talet är nu en av landets större turistattraktioner. 



Det finns flera olika sätt att ta sig ut till grottan. Man kan ta en taxibåt eller en utflyktsbåt från Alghero. Eller så kan man åka med bil/buss ut på udden där grottan finns och ta en båt därifrån. Eller så tar man trapporna ner till grottan. Taxibåtarna kostade 15euro per person och trapporna är helt gratis. Trapporna är nästan 700 trappsteg långa, vilket kan vara orsaken till varför folk väljer båten. För med båten kommer man ända till grottans öppning och behöver inte trappa alls. 




Vi valde trapporna av den orsaken att vi inte ville köa till grottan sen. Grinden till trapporna öppnades en halv timme innan själva grottan. Så man hann bra traska ner innan den första gruppen startade strax efter klockan 9. 

Parkering uppe vid trapporna är väldigt dåligt. Bara några bilar får plats på själva parkeringen och resten får stå längs vägen. Vi var den första bilen på plats den morgonen och andra i kö till grottan. Men när vi kom upp därifrån var det bilar parkerade långt ner längs vägen. Blir lätt flera km att traska innan man ens kommer fram till trapporna. 




Ja trappa ner det går lätt. Inga svåra eller branta trappor. Upp var sen lite tyngre...

Men innan dess får man ju se den vackra grottan. 




Konstigt nog så betalar man grottan först nere i grottan. Sen får man gå i små grupper en liten bit i några av grottans salar. Hela grottan är 4 km lång men bara en liten bit är öppen för allmänheten. Så verkligen ingen lång bit att traska, och ja geologen blev egentligen lite besviken...




Men fin grotta är det och guiden kunde berätta bra på engelska. Vi var inte så många i dagens första grupp, för inga båtar hade hunnit fram tills den, så man både såg och hörde bra. Men hela turen varar knappt en halv timme och jag hade velat se mer. 




När vi kom ut igen så var det liv o rörelse i trappan. Väldigt många som var på väg ner då och det var trängsel i själva grottan. 

Det tog lite längre att traska upp för trapporna och gjorde sig bra som dagens motion. Med en lite större klimp i famnen ännu så blev det ordentligt med motion för vissa. Gnällde gjorde vi också och vissa påstod sig dö, men vi tog oss upp!




Grottan ligger som sagt ute på udden och här lär finnas nån annan mindre grotta också och naturen i sig är väldigt vacker. Så detta är nog en plats som är värt att besöka. Men också hit lönar det sig att komma tidigt på morgonen för att undvika massorna. 





Kommentarer

Populära inlägg