onsdag 6 juli 2016

Europas vackraste väg


Slingrande, branta stup, långsam, smal men vilken natur!
Helt rätt beskrevs den som en av Europas vackraste vägar!
Vägen mellan Ajaccio o Calvi o speciellt då sträckan som kallas Calanche de Piana!
Vägen ligger på Korsikas västkust o går mellan Ajaccio o Calvi i norr. Med den vackraste sträckan, Calanches de Piana, på ca 2 km finns strax efter byn Piana mot Porto hållet. Vägen slingrar sig längs bergssidan o är ställvis ganska smal. Men fram kommer man också med större bil o är man ute tidigt som vi så var det just ingen trafik alls. Några cyklister o en o annan lastbil. Skönt för då kunde man stanna precis var man ville o ta bilder.

Vad som gör Calanches de Piana så speciell är de häftiga bergsformationerna. Knall röd granit som formats genom vind o erosion till olika magnifika skulpturer. Granit som sträcker sig upp i spetsiga bergsknallar o åt andra hållet dyker ner i havet. Inte undra att detta numera är på Unescos världsarvlista. Men tyvärr är den mycket fina sträckan bara 2 km lång. Visst är resten av vägen också speciell men inte på samma sätt.


Idag åkte vi fram till Porto, som är ungefär halva sträckan. Vi startade vid gryning o var framme i Porto mycket tidigt. Hade räknat med att det skulle ta mycket längre tid att köra än det sen sist o slutligen gjorde.
Andra morgonkaffet drack vi i ett mycket sömnigt Piana just som solen steg upp över berget. Tror denna utsikt slog den över Bonifacio.


O eftersom vi var framme så tidigt så fick vi nästan en hel dag vid campingens poolområde. Skönt för idag var det verkligen varmt. Imorgon kör vi resten av sträckan fram till Calvi.
7 kommentarer:

 1. Wow, fantastiskt vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vackert men blev ännu bättre sen efter Porto.

   Radera
 2. Visst är den vägen vacker!!! Tror att ni kom från "rätt" håll. Vi körde norrifrån och söderut, vilket gjorde att vi hela tiden fick ligga i ytterfil. Lite jobbigt vid möten... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror också att vi valde rätt väg. Var nog betydligt lugnare att vara i innerkurvan! :)

   Radera
 3. Vilka fantastiska vyer! :) Jag har inte roadtrippat så mycket i fastlands-Europa, men nog på Teneriffa. Där är vägen som leder till byn Masca den mest fantastiska väg jag upplevt! :)

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiska vyer! :) Jag har inte roadtrippat så mycket i fastlands-Europa, men nog på Teneriffa. Där är vägen som leder till byn Masca den mest fantastiska väg jag upplevt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ännu inte besökt Teneriffa men måste komma ihåg det om det blir av nån dag!

   Radera