Tankar


Att man kan bo hela sitt liv på en ort och aldrig lyckas ta sig ut hit. De senaste åren har det varit på "to-do"-listan varje sommar, men sen aldrig blivit av. Förra året var det nog vädret som var det största hindret. Kanske inte så roligt att åka hit i dåligt väder. Men i härligt solsken som igår så var det helt perfekt.





Tankar fyrö, lär enligt Karleby stads hemsida, vara stadens populäraste turistmål och ändå hade bara en i vårt sällskap besökt ön tidigare och det var förstås hon som inte är född här i trakten. 




 Tankar är belägen i södra Bottenviken i Karlebys ytterskärgård, ca. 15 km nordväst från Karleby hamn. Ön, som på 1500-talet kallades Klippan, är ca 900 meter lång och 500 meter bred. Så man behöver inte många timmar för att upptäcka den. De två timmar som kryssningsfartyget M/S Jenny är i land här räcker gott och väl. 




Vill man ändå stanna längre så kan man övernatta på flera olika ställen. Bl. a i Fyrmästarens hus eller i den lilla mysiga gäststugan. 




Under de två timmar som M/S Jenny ligger ankrad vid ön så kan man också klättra upp i fyren. I grupper på max 10 klättrar man över 100 trappor upp. Ända upp lär man inte komma nå mera av säkerhetsskäl. Vi valde att bara se på fyren från utsidan. 




Ja förutom fyren så fanns är också en del annat att se, ett pytte litet museum t.ex. 




På Cafe Tankar kan man både få kaffe och lunch om man så vill.




Men så är finns här ju massor av platser för en mysig piknick också.




Vacker ö med massor av små mysiga stugor. 
Så nu kan vi bocka detta av listan också och jag rekommenderar varmt ett besök här. Och har man inte egen båt så kan man som sagt åka med m/s Jenny som vi gjorde. Turen räcker bara 5 timmar (3 timmar i båt och 2 i land). 





Kommentarer

Populära inlägg