tisdag 19 juli 2016

Höjdpunkten på resan sa Romeo


Ja vissa gånger kommer höjdpunkten till sist! O i detta fall helt i misstag. Hade inte gubben plockat in en massa turistkartor över Tallinn sista kvällen så hade vi helt missat detta ställe.
Tallinn är för oss oftast den första eller den sista etappen av vår resa. Båda gångerna har vi bråttom att komma vidare. Endera hem eller ut på äventyr! Så oftast stannar vi inte alls upp i staden. Men nu hade vi hela förmiddagen på oss eftersom det inte gick att komma med nån tidigare båt. Vi var lite sent ute med att boka biljetter, men så kan det gå när man inte är helt säker på vilken tid man hinner till hamnen. 

Men nu var vi i Tallinn redan kvällen innan o därför åkte vi till Lennusadam Seaplane harbour som ligger strax utanför centrum. Tallinns hangar för sjöflygplan byggdes under åren 1916-1917 som en del av St. Petersburgs försvarssystem med sjöfästningar. Hade inte ens hört talas om stället innan men tydligen är det nog populärt bland finska barnfamiljer för man hörde bara finska talas överallt. Kändes lite som om man var hemma redan...
Vi var på plats redan en timme innan dom öppnade själva hangaren. Men det är fritt fram att ströva omkring i hamnen annars också o så fanns där en lekplats man kunde använda. I hamnen finns ett av huvudattraktionerna hundraåriga Isbrytaren Suur Töll. Man kan beundra henne på avstånd eller betala besöksavgiften till museet o då kan man gå ombord på fartyget. 

Inne i hangaren fanns det massor att se. Den största o mest spännande både för stora o små var Ubåten Lembit. Lembit byggdes i England 1937 o är en av de få helhetligt bevarade u-båtar från tiden innan andra världskriget. Den har tjänat Republiken Estland o överlevt en stor brand i ett ubåtslag år 1942. Senare har den använts som träningbåt av den Sovjetunionska undervattensflottan. 

Här fanns det mycket spakar o rattar att dra i!
Ja här hade man kunnat spendera timmar. Vi hade bara två, men man hann nog på den tiden också! Så verkligen värt att besöka om man gillar båtar eller har barn som gör det. Som sagt resans höjdpunkt enligt Romeo!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar