lördag 2 juli 2016

BonifacioBonifacio är en gammal fästning som ligger på Korsikas sydspets. Staden är vad man kan kalla en "huvudattraktion" på ön. Hit kommer folk från när o fjärran för att beundra de vackra gamla husen o njuta av atmosfären i de trånga gränderna. Napolen och den helige Franciscus av Assisi är bara några "kändisar" som förälskat sig i staden.Bonifacio är ingen stor stad, perfekt att utforska under en förmiddag. Så denna förmiddag spenderade vi här. Har man en liten bil så kan man köra ända upp till citadellen o är man tidigt ute så finns det parkering också. Men har man stor bil så får man gå från hamnen. O det gick ganska brant uppåt men eftersom det var terrasser o inte trappor så kunde man nog skuffa vagnen hela vägen. Ja en liten bit fick vi bära, men det var inte många trappor. 


Staden är indelad i tre distrikt; den gamla delen som även kallas den övre staden eftersom den ligger uppe på en udde med fin utsikt över Medelhavet. Citadellet byggdes på 800-talet när greven Bonifacio grundade staden. Det nyare kvarteret ligger runt hamnen och har vuxit ihop med det tredje distriktet, St Julien.
Väl uppe möttes man av mysiga trånga gränder o fina gamla byggnader! Men se upp med barnen för längs dessa trånga gränder trängs också bilarna. På denna gata (bilden under) kan man komma fram med husbil också. Hur jag vet det? Nåjaa det kan ju hända att vi åkte lite fel dagen innan o hamnade i tunneln som gick upp till citadellen o därmed in i den gamla staden. Såg nog husbil förbjudet skylten men då var det redan försent o vi fick köra några gator innan vi kom på vägen som gick ner igen. Så här har vi åkt med husbil! Tidigt på morgonen gick det fint!


Escalier du Roy d`Aragon det är trappor som går från citadellet ända ner till havet o det går brant neråt fick vi lära oss. Gubben o Colin stannade uppe men vi andra trappade. Gissa om det kändes i benen efteråt! 


Men det var nog värt det. Man såg kalkstensklipporna på mycket nära håll här nere. Det går en stig som man kan följa en bit längs kanten. Pojkarna undrade "kommer staden att rasa ner?" Geologen svarade "Ja det kommer den!" Mamman tillade snabbt "men inte idag!"

Väl uppe igen var vi värda lite Italiensk glass! 

4 kommentarer:

 1. Snyggt räddat av mamman! 😉 och fina bilder, ser ut att vara en mysig stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland är man lite för ärlig innan man hinner hejda sig! :)

   Radera
 2. Härligt ställe, fina detaljer och härlig vandringsled! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen en vandring att ta sig ner för alla trapporna. Men värt det!

   Radera