lördag 18 juni 2016

Kastelholms slott


Leka riddare, skattjakt, vackra gamla byggnader, idyllisk natur, historia, allt detta är Kastelholms slott. 


Kastelholms slott, Ålands enda medeltida borg, är en fint bevarad slottsruin från 1300-talet. Ligger bara 25 km utanför Mariehamns centrum. Ett perfekt utflyktsmål för en förmiddag!
Vi hade ju inget super bra väder idag. Regnade ännu när vi startade från hotellet, men väl framme så höll det upp. Vilket ju var tur eftersom inte så många delar av ruinen eller området omkring var under tak. 
Man har verkligen gjort ett försök att få barnen att trivas här. Finns skattjakt med skattkistor med kluriga gåtor runt hela slottet. I ett av rummen kan man klä ut sig till riddare o t.o.m. testa på riktig rustning. Det var roligt både för vuxna o barnen. På slottsområdet fanns en liten lekpark med lekstuga inredd som en gammaldags stuga o annat roligt. Också vuxna kunde roa sig med att rida på trähäst! Men anpassad för barnvagn det är ruinen verkligen inte. Blev en massa bärande. Så bärselen hade varit en bra idé. Förutom själva slottet så kan man besöka området intill, Jan Karlsgårdes friluftsmuseum, med vackra gamla byggnader, vindmöllor o det gamla kronohäktet, Vita björnen. Häktet var förstås extra intressant med celler inrätt enligt olika tidsperioder. 
Jag som gillar gamla hus trivdes jätte bra här mellan dessa byggnader. Hade det varit vackert väder hade det varit en perfekt plats för en picknick. 8 kommentarer:

 1. Vilket mysigt ställe, trots regnet :) Vi gillar också sånna här historiska ställen att besöka. Där man får se, prova och känna på historien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi tycker också bättre om såna sevärdheter där dom tänkt på barnen.

   Radera
 2. Fint! Och kul att de ansträngt sig för barnen oxå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja barnen hade lätt roat sig en hel dag här!

   Radera
 3. Oj det har jag missat helt när jag varit på Åland. Måste bokas in till nästa tripp.

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt ställe! Att jag ännu inte har kommit mig för att besöka åland..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man åker oftast bara förbi! Men där finns nog en hel del fint att se!

   Radera