Femte året


Ja så är det verkligen, femte året!
Känns som det var igår som vi körde iväg på vår första caravantrip! 2012 var året!
Sen dess har vi nog inte kunnat tänka oss en sommar utan husbil. Man har lärt sig mycket under dessa år o nuförtiden kallar vi nog oss ganska rutinerade caravanare!


Första året körde vi ner till Kroatien! Nya med husbilen, det var vår första resa nånsin med husbil. Vi teståkte inte ens innan vi styrde iväg på en månads trip. Kanske hade varit en idé... Så det var lite mycket att lära sig o komma ihåg i början. Första reparationen gjorde vi i södra Sverige när nått vattenrör läkte. Den resan hade vi också jätte stora problem med kylskåpet. Maten förstördes i värmen. Så till kommande år byggdes det fläktar o system så nu fungerar det bättre. Det blev ju inte heller bättre av att vi gång på gång glömde ställa om kylskåpet till gas när vi stannade bilen, så nuförtiden får den fungera med gas hela tiden!

Vi irrade också på en hel del det året. Litade på navin (gps:en) o hamnade på helt fel platser. Vi hade först ställt in den på att undvika alla betalvägar men efter nån dag fick vi nog av att det tog så jätte länge att ta sig nån vart. Efter det körde vi stora vägar! Förutom i Danmark när Jani körde en skogsstig o vi efter många km kom till en låst grind. Så backade vi några km istället! Efter det kryssade vi i "undvik grusvägar"! Tyvärr så finns det ingen ruta för "undvik centrum av städer"! Den närmaste vägen går ju oftast rakt igenom en stad o inte ringvägen runt. Många stora städer har vi sett på mycket nära håll helt av misstag. Tirane i Albanien bland flera!

I början körde vi bara på dagen o det blev tröttsamt för barnen. Nuförtiden föredrar vi tidiga mornar o nätter om vi skall köra långt. Det är så tyst o lugnt i bilen när barnen sover. Man får sitta i lugn o ro, ingen som ropar o gnäller! Man har lärt sig att den första frågan när man kommer till en camping är "vilken tid får man lämna området?". Säger dom 7-8 så åker vi om möjligt till en annan camping som inte har nå tider för sånt. Startar man 4-5 så hinner man långt innan gnället börjar! Vissa gånger har vi varit framme innan nån vaknat! 

Vi föredrar också campingar framför ställplatser o andra parkeringar. Eftersom vi har barn o efter en dag i bilen så måste de få röra på sig. På campingar finns det oftast stora ytor att springa på, simma o i bästa fall en lekplats. Så vi parkerar för det mesta så nära lekparken som möjligt. Nuförtiden kan de ju gå dit ensamma. 

Vad jag minns bäst av från den första resan är Plitvic nationalpark. Vi skulle ju bara ner o titta på ett stort vattenfall. För vi hade ju syskonvagnen o pojkar som vägrade gå alls. Men så irrade vi in oss på den långa rutten, hittade inte genvägen o hamnade o gå hela. Men glad för det är jag idag. Parken var ju så otroligt vacker! Man stod nog ut med gnället i alla trapporna där man inte kunde skuffa vagnen! Så Plitvics långa rutt kan gås med barnvagn o t.o.m syskonvagn, det trodde dom inte i infon till parken! :) 
Men lätt var det ju inte på alla ställen! Tror det var många som tyckte att vi inte var riktigt kloka! O pojkarna blev nog mera fotograferade än vattenfallen!
Vi gillade verkligen Kroatien, så vackert o så fina campingar. Så vi åkte tillbaka två år senare. Första året såg vi mest natur o andra gånger städer. Vi hade nog tänkt oss både Split o Dubrovnik redan första året men tiden o orken tog slut. Minns att vi ännu där motorvägen svängde söderut eller norrrut nästan singlade slant om hållet. Norr vann o vi tog en sväng via Balaton sjön istället! Vi visste nog redan då att till Kroatien kommer vi igen. O knappast var det sista gången för två år sen heller. Nog tittade vi lite ditåt i år också när vi plötsligt kom på att det får bli Medelhavet igen. Men eftersom jag helst upplever nya platser så blev det Korsika istället. Så länge det finns värme o hav så trivs gubben o pojkarna trivs så länge det finns strand, pool o leksaker!


Vi irrar bort oss, vi gör totalt idiot saker, vi skriker, vi skrattar! 
Vi har "uslit" men oftast jätte roligt! 
Skulle inte byta bort en sekund av våra äventyr!
Om 7 dagar startar vi igen!Kommentarer

  1. Smart att köra när barnen sover! Vi har åkt med lite större barn, men sett till att de kan spela Playstation hela vägen... Visst är Plitvvice fantastiskt!?

    SvaraRadera
  2. Våra ser nog både film o spelar på iPad, men de blir så lätt åksjuka då. Svala dagar o på raka vägar går det bra men varmt o kurvigt o titta på en skärm slutar oftast bara på ett sätt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg