Titanic för hela slanten


Belfast i norra Irland är känd för en sak, de byggde världens mest berömda båt. Titanic! I staden är man otroligt stolt över den här saken. Stolt över att man byggde en båt som sjönk på sin första färd! Hmm... 
Men som de i Belfast säger "Den var ok, när den åkte härifrån!"




Min äldste son gillar båtar och han har studerat internet på Titanic redan i flera år. Så vad kan då vara bättre än att få besöka platsen där båten byggdes och ett helt museum om båten.




Från Dublin hade man enkelt kunnat ta sig upp till Belfast. Det är bara en två timmars väg med bil. Och hade vi varit hela familjen så hade jag nog inte tvekat, vi hade garanterat hyrt en bil. Men nu när vi var bara vi tre så tyckte jag det var enklare att ta en färdigt skräddarsydd bussresa upp dit. Vilket sen visade sig var ett strålande beslut för guiden var otroligt duktig och man fick veta så mycket mera än om man bara kört själv. Samt att vi var bara 11 personer i minibussen, så det var ingen stor grupp heller. Under turen fick man också höra mycket om Irlands historia, sånt som man kanske hörde om när man var liten men förstås inte förstod då.




Men Titanic var huvudsaken för oss, så vi började med att besöka minnes trädgården för Titanic offren som ligger i centrum av Belfast i trädgården för Belfast City Hall. Här finns en lång minnesplatta med namnen på alla offren. Ett känt efternamn hoppade upp ur mängden! Undrar om vi var släkt?!




Regnade lite under förmiddagen när vi traskade omkring i centrum av Belfast och söndagen var annars inte heller den bästa dagen för detta eftersom allt öppnade först 12. Men vi var ju inte ute efter shopping så för oss gjorde det inget.


Efter det körde vi en liten bit till hamnen där de stora båtvarven låg då när Titanic byggdes. Av själva varven finns idag inte mycket kvar, förutom dessa kranar.




Men sedan 2012 finns här ett stort Titanic museum. "Titanic Belfast Experience" öppnade lagom till 100-årsminnet av RMS Titanics förlisning. Här kan man lära sig precis allt om Titanic. Hur den byggdes, färden och hur det slutade. Huset är många våningar högt och man skall nog reservera åtminstone 2 timmar för hela. Är det sommar så kan man nog behöva mera tid, för kan tänka mig att det blidas ganska långa köer till vissa saker. Själva utställningen består av nio olika avdelningar som visar hela historiens förlopp med hjälp av journalfilmer, videobilder, interaktiva skärmar och rekonstruerade miljöer.




Redan före öppnandet hade 100 000 personer bokat biljetter till museet. Det första året översteg alla förväntningar då museet besöktes av hela 807 340 personer, varav mer än hälften var turister från andra länder. Den forna industristaden Belfast hade nu fått sig en sevärdhet som lockar till sig människor från hela världen.




Fast detta är en historia som man sett och hört tusen gånger (speciellt när man en tid varje dag fick en ny youtube-video visad åt sig) och det mesta var sånt man redan visste från tidigare så upplevde vi att vi kanske hade lite för lite tid på oss. Blev lite stressigt när vi visste att vi bara hade två timmar tid. Men vi hann nog med det vi ville se och shoppa i affären också förstås. Men hade man inte haft en buss att passa så hade man nog tagit mera tid på sig, för här finns mycket att se.

Vill man veta mera så skall man gå in på Museets hemsida https://titanicbelfast.com/ här finner man allt nödvändigt och kan boka biljetterna i förväg, för det kan nog behövas.




På samma område finns också andra sevärdheter som SS Nomadic som är det sista fartyget som finns kvar från rederiet White Star Line som konstruerade Titanic. Nomadic användes dessutom till att frakta passagerare från land ut till Titanic. Lite längre ut på kajen finner man också ett riktigt stridsfartyg HMS Caroline (bilderna under). Henne besökte vi innan museet och pojkarna gillade verkligen det att man kunde gå runt inne i hela båten och testa på att köra också.




Så för min båt-älskande son var detta en jätte intressant dag! En söndag väl spenderad!


Kommentarer

  1. Kul att ni oxå var här! Vi tog vanlig buss från flygplatsen i Dublin. Superenkelt. hade oxå lite roligt åt det där med att de är så stolta över en båt som sjönk. Men å andra sidan är det ju samma med Vasaskeppet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var verkligen ett roligt ställe och perfekt för våra Titanic-fans (om man nu kan säga så).

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg