6 gilla saker i Dublin!


Vet du att Dublin ursprungligen grundades som en vikingabosättning och att den har varit Irlands viktigaste stad sedan medeltiden? Det och mycket mera kan man lära sig om på National museet i Dublin. Och det är också en av våra favorit platser i staden. 

Dublin har helt klart en mängd platser man inte vill missa och vi hann bara med en bråkdel av allt vi skulle ha velat se. Eftersom jag gjorde min weekend med barnen så skippade vi Guinnesfabriken och pub-häng som vanligen hör till. Det får bli en annan gång i annat sällskap eller så får vi vänta en del år till. Men trots det fanns där väldigt mycket roligt att göra och se.




1. Temple Bar och området med samma namn
Området man inte vill missa fast man inte är ute efter en öl. Man får kaffe och glass där också! Ta en selfie vid Temple bar puben, ja det är ju ett måste. Traska runt och se på de vackra gamla husen och uppleva folkmyllret det hör också till. På lördagar finns här också torgsäljning av olika slag. Mattorget den besökte vi snabbt och där fanns en hel del gott. Men så här i oktober så var det ganska dåligt med nå andra form av torgförsäljning. Åtminstone så lyckades vi inte lokalisera de utlovade boktorget. 




2. Dublin castle
Dublin Castle var huvudsäte för brittiskt styre på Irland fram till år 1922. Huvuddelen av slottet är från 1700-talet, men det finns delar som är från 1100– och 1200-talet. Slottet är öppet så gott som varje dag och kan besökas med guidad tur eller genom att man traskar omkring själv. Bredvid slottet finns också en liten mysig park, där tog vi paus och satt och njöt av solen.





3. Hop-on-hop-off bussen
Med den kan man enkelt se alla sevärdheter i den här kompakta staden. Biljetterna kan man köpa i förväg eller på bussen, 20€/vuxen för en hel dag och barnen var gratis. Bussarna gick i oktober med 30 minuters mellanrum, under sommaren går de oftare. Vi steg av vid fängelset, vilket är en av stopperna längst bort, och lyckades sen aldrig fånga nån buss efter det. Men så gick man också på mindre än en timme tillbaka till var vi startade så vi såg det inte nödvändigt att stå och vänta en halv timme nånstans. Vi gick istället och njöt av solen, fina lövklädda parker och promenaden längs floden.




4. Kilmainham Gaol
Kilmainham Gaol är ett tidigare fängelse. Byggnaden är numera ett museum med utställningar och guidade vandringar med anknytning till dess historia. Men kom ihåg att ett förköp av biljetter är en nödvändighet för detta ställe, också under lågsäsong. Vi kom hit runt 10 på en måndag och vi skulle ha behövt vänta i tre timmar för att komma med på en guidadtur. Men ingen av oss ville vänta så länge. Men en gratis tur runt museet det fick man genast. Men det var nog inte värt besväret.
Lite besvikna när vi missade detta, tror att det hade varit intressant.




5. Old library och Trinity collage området
Det vackra gamla biblioteket, min stora favorit. Skrev ett längre inlägg om platsen för ett tag sen och linken till den finns här.




6. National museet
Är man i Dublin och vill se mer om vikingarnas lokala historia och inflytande på platsen är ett besök till National Museum ett måste. Där finns en permanent utställning om nordmännens tid och roll i uppförandet av staden. Förutom vikingadelen finns det även gott om guld, silver och bronshantverk från tidiga keltiska kulturer samt en mängd andra intressanta utställningar. Och kanske trevligast av allt: inträdet är gratis!!!


Kommentarer

Populära inlägg