Old Library


Jag visste det redan innan, att detta skulle bli en av mina favoriter i Dublin!
Nämligen det gamla biblioteket på Trinity College. "Världens vackraste bibliotek" beskrivs det också som. 



Old library var vårt första stop i Dublin. Detta var en lördag morgon i mitten av oktober och redan då på morgonen klockan 9.00 (öppnade 9.30) var det en ganska lång kö med människor utanför. Eller egentligen så fanns det en super lång kö och en mindre. Den långa var de som hade förköpt sina biljetter på internet och så var det vi några i den korta som var utan biljetter. När klockan blev 9.30 så släptes de med förköpta biljetter först in, dock bara de som hunnit få sina biljetter skannade innan 9.30, de som kom efter det fick snällt vänta på att vi utan biljetter kommit in. Så nått system hade de, med hur de släppte in folk, men tidigt på morgonen så kom man nog bra in utan förköpt biljett. 

Barnen gick gratis in och själv betalade jag 14 euro. 




Förutom att detta är ett väldigt vackert bibliotek så finns här också några berömda gamla böcker. Book of kells är en mycket gammal bok som skrev för att sprida budskapet om Kristi liv. The Book of Kells är alltså en evangeliebok. Det är en överdådigt illustrerad avskrift, på latin, av de fyra evangelierna. The Book of Kells producerades troligen tidigt på 800-talet av munkarna i klostret på ön Iona. Den skrevs kanske delvis på Iona och delvis i Kells, i grevskapet Meath, dit de flyttade efter 806 e. Kr, då Iona attackerades av vikingar i en räd där sextioåtta av munkarna dödades. The Book of Kells förvaras nu på Trinity College i Dublin, dit den överlämnades av Henry Jones, efter att denne blivit biskop av Meath år 1661.




Trinity college ligger i hjärtat av Dublin och här är jätte fint att traska omkring också om man inte tycker att man vill besöka biblioteket. Vackra byggnader, kullerstens gator, ja här kunde man nog ha studerat.




Strax intill Trinity College ligger National museets arkeologiska utställning. Och detta var vårt följande stop. Hit kommer man in helt gratis och var en riktigt trevlig utställning som åtminstone pojkarna gillade. Nation museet har flera andra avdelningar också som man kan besöka, alla fanns inte här på samma ställe så vi nöjde oss med den här.




Både Old library och Arkeologiska museet rekommenderas av oss! Och är saker man kan göra i Dublin utan att man blir ruinerad!



Kommentarer

Populära inlägg