Seychellerna - lite fakta om vår sportlovs destination


Seychellerna har alltid varit på min bucketlista, men när vi började planeringen inför denna vinter så var vi påväg åt rakt motsatt håll. Efter Sri lanka, Bali och Mauritius så ville vi åt andra hållet och allt var nästan klappat och klart med Guadeloupe i Karibien, men så sköt flygpriserna i höjden just när vi skulle boka och så fick vi tänka om. 



Men till slut så hittade vi inga billiga flyg nånstans som vi ville och så blev det Seychellerna som inte hade billigt nånting och ligger precis åt samma håll som vi åkt de senaste åren, men som alltid varit en dröm för mig. 

Så nu före vi åkt så tänkte jag göra ett "vart vi är påväg"-inlägg med bas info om detta Afrikas minsta land.


Bilden lånad

"Paradiset Seychellerna är ett örike bestående av 115 öar som ligger utanför Afrikas östkust. Öriket är känt för sin storslagna natur, vykortsvackra stränder och kristallklara vatten. Hit åker du om du vill unna sig en paradisisk tillvaro med fantastisk mat, vänligt folk, överväldigande natur och en behaglig stillsamhet". Seychellenresor.nu

Detta låter ju lovande och det sägs på riktigt att stränderna är de vackraste i världen. Så får se om man här också får snubbla över skräp längs med hela stranden. Efter Bali och Sri lanka så förhåller jag mig lite skeptiskt tills jag får se själv. 




Seychellerna är som sagt Afrikas minsta land. När slaveriet avskaffades 1830 fanns det bara 7 500 invånare i hela öriket. Idag bor det strax över 90 000 personer på alla öarna varav 26 000 bor i huvudstaden Victoria på ön Mahé. Turismen är strängt reglerad då man inte vill ha mer turister än vad det lilla landet klarar av, vilket är super tycker jag, att man tänker så och inte bara på pengar. Man tar heller inte emot mer än cirka 200 000 turister per år. Detta har medfört att Seychellerna är ett av de mest exklusiva resmålen i världen. Men det sägs att landet inte är så dyrt som man tror... Priset på hotellen och villorna är dock nog snäppet dyrare än vad de varit på andra håll har vi redan märkt. Men då har vi ju pool som krav också och kok möjligheter (vilket hjälper till med att hålla ner matkostanderna igen), så billigare kunde man ha bott mot de som vi valde. Men som sagt, lite dyrare än villor brukar vara tycker jag. 


Vad vi tror att utsikten från den första villan skall vara!

Vi kommer att bo i en större villa på Mahe de första 5 dagarna. En villa med 3 lägenheter varav vi hyr två av dem. Mina föräldrar och syster bor i den andra. Denna villa skall enligt bilder (se ovan) ha en helt spektakulär utsikt från balkongen. Men vi får se vad verkligheten sen är när vi kommer dit.

Sen åker vi ut till Prailsin, ön som ligger en timmes båtfärd från huvudön Mahe. Där kommer vi att bo ett litet hus på ett område med flera små hus och alla har en gemensam pool. Där bor vi hela gruppen i samma hus. En havsutsikt lovade åt oss här också. Vi stannar 4 dagar på Praislin.

Sen åker vi vidare till La Digue, den ön ligger bara 15 minuters båtfärd från Praislin och sägs ha  världens vackraste stränder. Där bor vi också i ett mindre hus strax intill stranden, men här finns ingen pool. Här kommer min syster att ha annat boende, vi andra ryms i samma lilla hus hoppas vi. Vi kommer att stanna 4 dagar på ön, tanken först var 3 men sen lade vi för nån vecka sen till en dag.

Efter de dagarna blir det en längre ca 1,5 timmars båtresa tillbaka till Mahe och där har vi hyrt ett parhus för de 3 sista dagarna. Vi hyr båda delarna, mina föräldrar och syster tar den andra och därmed har vi en egen liten pool. 

Dessa lär finnas på dessa öar också!

Hur är Vädret på Seychellerna?

Ja det är ju en av de viktigaste frågorna när man är ute efter just värme. 
Så Seychellerna har ett tropiskt klimat. Det innebär hög luftfuktighet, jämna och tämligen höga temperaturer. Normalt brukar temperaturen ligga mellan 24 och 30 grader. Monsunvindar styr ögruppens två årstider. Den varmaste tiden inträffar från mars till maj och den svalare från maj till september. Korta torrperioder förekommer och allvarliga stormar är sällsynta. Mest regn faller det i december och januari. Detta är också den varmaste och grönaste perioden på året. Regn faller dock som oftast i kortare skurar, och det är ovanligt med ett ihållande regn. Högsäsong för turism är mellan oktober – april.


115 olika öar att välja på! Vi kommer att besöka åtminstone dessa 3 av dem!

Huvudön Mahé, där ungefär 90 % av den totala befolkningen bor, är den största ön på Seychellerna. På Mahé finner man bergsrika regnskogar med granittoppar och även Seychellernas enda hindutempel, Arulmigu Navasakti Vinayagan. I huvudstaden Victoria ligger en av landets internationella flygplatser och här finns ett stort utbud av shopping och många av örikets bästa restauranger. Lokala hantverk och smycken tillverkade av pärlor och snäckor, kryddor och keramik finns att hitta på någon av de lokala marknaderna runtom på ön. Den storslagna naturen gör det möjligt att bege sig ut på fantastiska vandringsleder med fantastiska vyer. Ett väl värt besök är de två nationalparkerna på ön. Vandring och vi är nu så där, ungarna hatar att gå och en i gruppen har kryckor, så kanske med en mindre grupp blir det nån kortare tur. 

Ungefär en timmes båtresa från Mahé finner man Praslin, Seychellernas andra största ö. Lugnare atmosfär, frodig växtlighet och härliga stränder. Anse Lazio är ansedd som en av världens vackraste stränder och den finns på den här ön. Vattnet inbjuder till ljuvlig snorkling och fantastiska korallrev. En stor del av öns natur är orörd vilket har lett till att öns nationalpark, Vallée de Mai, har upptagits på Unesco:s världsarvslista. Här finner man den alldeles säregna ”Coco de Mer”, dubbelkokosnöten.

La Digue är den fjärde största ön och en av de absolut vackraste. På La Digues långa och paradisiska sandstränder får man chansen att njuta av ensamheten. Tempot är väldigt lugnt och här finner man inte många motorfordon. För att ta sig runt på den frodiga ön kan man antingen promenera eller hyra cykel. Ett annat mer traditionellt sätt att ta sig runt ön är att åka med på en av alla de oxkärror som dagligen kör både människor och varor runt ön. 


Geologin



Det är ju den som gör dessa stränder så vacker! Stränderna i säg är ju vackra, men inramade med de massiva granit klipporna så är det ju bara perfekt. På Seychellerna finns det två olika slag av öar: de granitiska och så korallöarna. De stora öarna är alla granitiska och är därmed de frodigaste och mest befolkade. Korallöarna är små och platta och har mera sparsamt med växtlighet. Inga vulkaner med andra ord här. 

Seychellernas geologi är ett typ exmepel av en felsisk granitisk microkontinent som brutit sig loss från den stora superkontinenten, Gondwana, inom loppet av de senaste 145 miljoner åren och har därefter blivit en isolerad ögrupp ute i Indiska oceanen. 

https://www.researchgate.net/figure/Geological-maps-of-the-Seychelles-and-sampling-locations-a-Regional-topography-of-the_fig1_315006654

Valuta

Valutan heter Rupee (SCR). Det går att växla till sig denna valuta på plats i landet. På hotellet och om man beställer utflykter går det bra att betala med euro, men seychelliska Rupees är den föredragna valutan på de flesta etablissemang. En av våra boenden meddelade redan att det går fint att betala med euron på plats sen. 
Vi kommer antagligen växla en del först och sen se vart man kommer med euron. Ganska ofta har vi märkt att i de flesta länder så kan man delvist klara sig bra utan att växla nått alls. Så igen en stor fördel med att ha euron som den egna valutan!


Så hit åker vi på fredag!


Bilderna pixabay och seyvillas om inget annat uppgivits!

Kommentarer

Populära inlägg