Packningslista inför semester


Att packa för en hel familj är alltid som ett spel av tetris, inte bara för att få plats med allt utan för att packa så att allt också kommer fram i bra skick. Jag börjar alltid med att först plocka fram precis allt och sen lägger jag ner dem i rätt väskor. Eller ja först går jag igenom allt som behöver köpas (ganska mycket, med växande barn) och denna del sker månader innan resan.





Vi har nu 18 dagar kvar tills semester och för mig betyder detta att allt som skall är fixat. Bortsett från apoteket och snacksen. För bor man på glesbyggden, som vi, så behöver man beställa över Internet precis allt som man behöver och detta kan ta tid.

Barnen växer, det är fakta sanning och den andra är att det är ett halv år sen de behövde sina sommarsaker senast. Detta betyder för det mesta att allt är för smått. Så bara att sätta igång och beställa i god tid innan resan. För det är ju inte roligt att stressa med packningen dagen innan resan heller. Själv börjar jag gå igenom allt flera månader innan och egentligen så börjar jag plocka fram saker också en månad innan resan. Ok, det är kanske lite tidigt, men jag orkar aldrig vänta nå längre. 

Nått väldigt positivt med att barnen växer, det är att man inte längre behöver släpa på blöjor, barnmat, grötpaket, ersättning, nappar, steriliserings apparater och ett ton med leksaker. Nu är vi nere till en liten vagn åt 4-åringen och denna bara för att slippa gnället. Han kunde gått gå och jag hade lite tänkt låta honom göra det nästa resa, men sen ångrade jag mig. Orkar inte med gnället när det är varmt och han inte vill gå. Så paraplyvagnen den följer med ännu denna gång. Och en upp blåsbar sittdyna till bilen, för annars ser han ju inte ut. Den är inte stor och är lättast att sätta ihop med vagnen, så behöver man inte öppna resväskan på flygfältet. 

Vi har genom åren trappat ner vårt bagage ganska avsevärt och nu klarar vi oss bra på 2 stora väskor och handbagaget för 5 personer och vi får ändå med en hel del roligt också som ni kommer att se i listan under. Listan är verkligen inte i nån viktighets ordning, utan i den de poppade upp i huvudet. 

- Snorkling, det är roligt och vi har tittat nu flera gånger att många börjar använda dessa med hela ansiktet inne i masken. Så vi beställde tre såna. Han på bilden börjar nog bli duktig på att dyka han med, men denna mask är ju för stor åt honom. Men testa måste man ju. Åt honom på bilden har vi helt vanliga simglasögon. Simfötter har vi även med åt de två äldre.




-Vatten lekasker! Och det skall vara ringar, madrasser, leksaker och annat. Visst finns att köpa där, men de vill ju ha dem genast och jag tänker inte börja min semester med att åka och shoppa. För av erfarenhet så vet jag att villor inte är helt centralt placerade och det finns inte försäljning av dessa prylar runt varje hörn som om man bor i hotell. Vissa villor kan ha leksaker som man kan låna, men sånt vet man ju aldrig på förhand.

- Sen för att få ner på packnings kilona så har vi nya in skaffat mikro badhanddukar. Lätta är de och lär inte dra i sig all sanden heller. Jag klarar mig med mina saronger men de andra vill ju inte ha såna.
Badhanddukar brukar finnas på boendet, sant, men vi har timmar mellan boenden också och då vill man kanske också torka sig.

Kylväska o väldigt tunna "kylmäkallen" men de lovar ge köld i 10 timmar och de nya badhanddukarna 

- Solskydd! Solskydds kläder åt 4-åringen, dessa hade vi ju färdigt och denna gång var de i helt gott skick också. De blir ju snabbt nötta och då ger de ju knappast nån bra skydd. De två äldre vill egentligen inte använda UV-tröjor mera, de har varsin som går på ännu, de kommer nog med, men får se hur mycket de blir använda.
Och så solkräm förstås. Och med att barnen blir större så går det åt mera sånt också och jag köper dem hellre hemma färdigt. Då vet jag vad jag får och att krämen passar åt dem. Och man får inte glömma att skydda läpparna, de behöver också solskydd (denna del har jag glömt nån gång och fått väldigt uppsvälda läppar).

- Skor! Ja nå många par skor tar vi ju inte med. Vi har skor på oss när vi åker (vilken överraskning), ibland har barnen använt crocs eller sandaler redan då, för nått annat behöver de ju inte och man har sparat på packning. Nu har vi inte helt bestämt ännu hur vi gör, men nya crocs blev det åt två och han mellersta fick badtofflor. Själv kör jag med ballerinas på och flip flops och badtofflor i väskan, mera behövs inte.

- Simstrumpor eller skor! Av erfarenhet så vet vi att såna är bra att ha. Är det inte stenar så är det korall som ligger i botten och då vill man ha nått på fötterna. Crocs fungerar ju i vatten också men inte lika bra som simskor. Men så hittade vi simstrumporna förra året, de är mycket bättre än skor för de släpper inte in sten. Så dem har vi åt hela familjen nu.

- Reseapotek! Ja nått behöver man alltid, det är säkert. Så vi brukar ha med en hel del: värkmedicin åt oss och åt barnen (både burana och panadol), olika format av plåster, Rela tabletter (mjölk syretabletter), hostmedicin, nått att ta om man får dålig mage (Precosa t.ex.), nått mot allergiska reaktioner (heinix t.ex.), nässpray (åt oss och barnen), Bepanthen och annan bas smörja, Magnesium tabletter (har jag själv märkt att jag behöver när jag vistas i värmen), desinficeringsmedel, febertermometer, pinset, liten sax, myggmedel (jag lär behöva), sen brukar vi ha ett ersättningpreparat med mjölk syrabakterier och annat i som fungerar som vätskeersättning om man blir riktigt dålig och inte får i sig nått annat (bra att ha hemma också om mindre barn kastar upp flera dagar). Och så förstås diverse mediciner man tar just då.
Sen är det lättast att packa alla större förpackningar i väskan och inte ens försöka få den i handbagage. Därför har vi mindre flaskor värkmedicin också med åt barnen för att kunna ta under flygningen om det behövs. Det står ju i flygbolagens rekommendationer att man skall packa all medicin i handbagaget, jo visst men jag har stått en timme på ett flygfält i Tyskland och försökt förklara åt tullgubbarna och till slut också polisen att jag inte kan lämna pojkens migränmedicin åt dem bara för att burken är 200 ml. "Behöver du den på riktigt?" var frågan man fick. Jag fick nog min burk till slut! Men hellre undviker man ju såna situationer.

- Badrums staff! Tandborstar, tandkräm, schampoo, balsam, liten hårspray, hårborste, minimalt med smink, ansiktskräm, deodorant och parfym. Där var min och pojkarnas staff. Man behöver knappast ta med alla stora förpackningar man har för en 2 veckors semester och vem orkar ens hålla på och fixa håret på semestern, inte jag åtminstone. Så alla tånger och hårfön och annat har ingen plats i min väska.

- Kläder! Shorts, t-skjortor, badkläder, underkläder, några strumpor, nå andra kläder behöver man ju inte för en badsemester. 5-6 byten åt pojkarna, för man har ju oftast tvättmöjlighet, men man vill inte tvätta varje dag heller. Sen ett ombyte med varmare kläder till flyget om man spiller eller annars klottar ner sig. Själv tar jag 2-3 klänningar, några tunna shorts, toppar, t-tröjor, 2 saronger, några bikini och om det finns plats så tränings kläder (morgon yoga på terrassen är ju ibland helt skönt).


Så gott som alla kläder som skall med åt barnen. Härifrån börjar jag gallra om det behövs. 

- En strandfilt köpte vi på Sri lanka och den kommer med nuförtiden. Stor och relativt lätt, rymmer hela familjen.

- En ihop vikbar kallväska och tunna "kylmäkallen" för att ta med mat till stranden och för att förvara mat som vi inte hann äta upp i när man flyttar mellan boenden. Väldigt onödigt att kasta bort om man kan ta med, vilket man oftast kan bara man vill.

- En större plastväska, typ Ikea, att förvara strand- och vattenleksaker i. Behändigt!

- En extra ryggsäck, typ fjällräven för dagsutflykter. Fjällräven är bra eftersom den tar upp minimalt med utrymme i kapsäcken.

- En extra, liten kameraväska, för att ha på plats. Den stora är lite bökig att ha för dagsutflykter. Så jag har en liten en för detta. Också den är mjuk och tar upp lite utrymme i kapsäcken.

- Vattenflaskor! Sportflaskor alltså, att fylla på, tycker det är så onödigt att köpa små plastflaskor hela tiden, så vi köper stora dunkar och fyller på flaskorna vi har.

- Elektronik! Ja barnen plockar med sig vad de villa ha, dock ej datorer. För deras speldatorer väger ju mängder och jag tycker de kan vara utan dem på semestern. Själv tar jag nog min macbook, den väger ju knappt ett kilo. Sen har jag en lite större kamera utrustning och barnen har ju sin också, så det blir en egen handbagage väska för dem. Laddare, adapter (om behövs), och en skarvsladd med många uttag (vi har ju tusen maskiner som måste laddas under natten). Och en powerbank har vi också, bra att ha under långa flygningar.

Barnen packar sen sina egna ryggsäckar med vad de vill ha med. Böcker läser och lyssnar både de och jag, men vi kör dem digitalt för att minska vikten. Fungerar dessutom betydligt bättre när man läser i sängen eller i flyget och det är mörkt.

- Passen, resedokumenten, recepten till mediciner och allt sånt skall man ju inte heller glömma. Kopior på passen bör man också ha, men dem är ju lättast att förvara i telefonen eller i nån moln tjänst.

- Lite snacks och godis brukar höra till, men när barnen blivit större så har dessa också minskat, men nått inför flygresan behöver det åtminstone finnas.

Ja kanske det i stora drag var där.

Kommentarer

Populära inlägg