Slott gånger två


I Lettland finns hundratals slott och herrgårdar från olika sekler som vittnar om landets historia och arkitektur, alla med sitt unika kulturhistoriska arv. Många av slotten och herrgårdarna är öppna för allmänheten och erbjuder även diverse aktiviteter.

Rundale slott

Igår började vi dagen med ett besökte vid Turaidas museireservat som är ett särskilt skyddat kulturminnesmärke. På museireservatets område finns ett medeltida slott, en kyrka, en herrgård, Dainuberget (fritt översatt – folksångsberget) och monumentet Turaidas Ros.

För bara 10,70 euro kunde vi hela familjen besöka området. Billigt tycker jag. 

Vackra gamla byggnader, delar av ett slott, historia och en fin park. 




Efter lunch körde vi vidare till följande slott, ett som lär skall vara ett av de vackraste i Balticum och det var det nog också. 




Rundale slott med omgivningar är ett av de förnämsta arkitektoniska minnesmärkena i barock- och rokokostil i Lettland. Slottet byggdes mellan 1736 och 1740, som sommarresidens åt den ryska kejsarinnans Annas Ivanovnas favorit - Kurlands hertig, Ernst Johann von Biron.

Och vau vilket slott!




Ett slott från barockeran är otänkbart utan en så kallad fransk trädgård. Vilket är en arkitektonisk disposition av gröna växter som skulle visa konstens seger över naturen. Parken breder ut sig på slottets södra sida och Francesco Bartolomeo Rastrelli byggde den samtidigt som slottsbyggnaden. 

Perfekta rader av växter, rosor överallt, en fontän och hundratals av människor.

För att komma in i slottet fick vi som en familj på 5 betala 16 euro och för att komma in i parken 8 euro. Man kan alltså välja om man vill besöka bara en del av området eller hela. Det såg ut som om många valde att bara besöka parken. Jag tycker nog det var värt att besöka slottet också.




Efter en hel dag med slott och historia styrde vi mot camping Labrinti. Där finns så mycket roligt för barnen, linbanor, trampbilar, studsmattor och så mycket annat. Det visste vi ju eftersom vi besökt campigen tidigare. Och lika roligt hade pojkarna denna gång.

Och storken var kvar även i år!





Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg