Rummu


Efter att vi startade från Pirita så körde vi raka vägen hit till Rummu stenbrott, som ligger en 45 minuter utanför Tallinn. 



Rummu stenbrott var sedan länge en fyndighet av den såkallade Vasalemma-marmorn. Som arbetskraft användes främst fångar från Murru fängelse strax bredvid. Då fängelset lades ner upphörde både arbetet på stenbrottet och driften av pumpar som höll det fritt från vatten. Vattennivån steg så snabbt att en stor grävmaskin, byggnader och en del annan utrustning förblev under vattnet. Tack vare det sällsynt klara vattnet här så är detta ett enastående undervattensmuseum och ett paradis för badare och dykare.

Vi hittade platsen genom att googla på sevärdheter i Estland. Detta såg både vackert ut, passade mig som geolog och var spännande för pojkarna. Att vädret sen ännu blev helt ok för badande var ett stort plus.

Skriver man in Rummu quarry Adventurecenter på googleMaps så hittar man rätt. 500m före får man betala 3 euro vuxen för att komma ända fram. Till stenbrottet kommer man nog andra vägar också helt gratis men vi ville just hit så vi betalade. 6 euro totalt var nu inte så farligt tyckte vi.

Jag tyckte vattnet var isande kallt men pojkarna påstod att står man tillräckligt länge så blir det ljumt. Hmm. Men att vara utrustad i långbyxor och stickadtröja var också fel, kunde jag konstatera. Så nått däremellan hade passat bra den här dagen.




Vi spenderade några timmar här, men mot eftermiddagen kom det att bli ganska fullt med folk och den lilla parkeringen längst ut blev nog proppfull. Så vi värmde en snabb lunch och bestämde oss för nästa destination. Vilket blev Pärnu och Konse camping. Här kan man leka att man är i Finland för här finns till 80 % finskabilar och betjäning på finska får man så klart. Så detta är ett ställe som vi inte riktigt gillar, men vi hittade inget annat heller.

Vackert är det nog längs där längs floden. Vi tog en kvällspromenad med pojkarna, tittade på änder och lekte i en lekpark. Eller de lekte jag förde videosamtal hem.

Under kvällen fick vi ett bra meddelande och ett sämre. Ett bud på husbilen och ett besked om att vår kanin är sjuk. Det första slutar bra om de vill ha bilen sen när de sett den, men det andra slutade så dåligt som det kan gå. Så nu har vi ingen ett djur mindre. Från 5 till 3 under detta sommarlov.





Kommentarer

  1. Vad kul att ni åkte hit och roligt att läsa ert inlägg! Detta står på vår "lista" och vi planerar att åka hit, om vi hinner och kanske lite beroende på väder ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja bra väder är ju ett plus om man skall besöka detta ställe :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg