Marsaxlokk och omnejd


Ja man kan ju inte lämna Malta utan att ha fotograferat de traditonella maltesiska båtarna i hamnen i Marsaxlokk. Vi passade på att möta upp mina systrar där för lunch efter en förmiddag på Playmobilparken. 



Marsaxlokk är en kuststad och kommun på sydöstra Malta. Marsaxlokk är ett traditionellt fiskeläg, och har drygt 3 000 invånare, men desto mera turister. Marsaxlokk ligger ungefär 30 minuter från huvudstaden Valletta med buss eller bil, beroende på trafiken och vägarbeten. Staden kännetecknas av de traditionella maltesiska luzzu-fiskebåtarna.




Båtarna är karakteristiska för de maltesiska öarna och förekomsten av dessa har daterats tillbaka till fenicisk tid (cirka 3 000 f.Kr.).  

Designen har överlevt eftersom båten är utrustad med dubbelskrov, vilket tenderar att vara robust och stabilt även i hård sjö. Ursprungligen var båtarna utrustade med segel. Men idag är nästan alla motoriserade med moderna dieseldrivna inombordsmotorer. 

Och i Marsaxlokk finner man en hamn med massor av dessa färglada båtar!




För oss blev det en lunch här i hamnen med hela familjen. Och lite shopping av maltesiska produkter (onödiga souvenirer alltså). 

Sen styrde vi mot St. Peters pool, som förstås var propp full av människor. Mina syskon valde att traska ner och hoppa från klipporna ner i havet, men vi körde istället längre ut på udden och tittade. Ständerna här var nog inte riktigt barnvänliga så vi tittade bara och åkte sen vidare. 

St. Peters pool




Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg