Galle


En promenad i Galle fort är en promenad i historien. Vackra gamla hus, många i kolonial stil, vissa byggda igår och vissa många hundra år gamla. Den vackra vita fyren längst ut på udden är den som man oftast ser på bild från staden. 




Fort är den gamla delen av staden Galle och den ligger längst ute på udden en liten bit bort from det moderna centrumet. Den moderna staden är ett virrvarr av reklamskyltar och stånd och butiker om vart annat. Precis som alla städer här är. Men här i den gamla delen är området är inte täckt av turistskräp, utan man kan på riktigt se de vackra gamla husen. Visst det är hotell eller annat i nästan varje hus som ännu går att använda, men det blir inte för mycket av allt. 




Vi besökte Galle fort med bil en mulen eftermiddag. Parkering innanför murarna är inget problem eftersom de flesta turister kommer med nått annat än hyrbil. Man betalade per timme på den parkeringen som vi valde, men antagligen hade man kunnat ställa bilen var som helst helt gratis också. 

Vi tyckte att dagen var så mulen och vid havet var det helt ok svalt att man kunde göra en promenad fast det var mitt på dagen. Men där på de vindstilla små gatorna blev det nog fruktansvärt varmt ändå. 



Gamla, utsmyckade hus, ja såna älskar ju jag. Så här hade jag kunnat gå omkring i timmar och fotografera. 

Den mest kända byggnaden är nog den vackra vita fyren som byggdes 1938 ovanpå ruinerna av ett brittiskt krutförråd. 




Fina detaljer, massor av djur och gnällande barn. 




Lite svalka fick man under de stora träden, för plötsligt kom solen också fram och gjorde den varma dagen ännu mera outhärdlig. 




Så det slutade nog med att resten av gruppen ganska snart valde att styra mot bilen och att vissa försökte hänga efter trots att det fanns så mycket att fotografera. 
"Mamma, du hinner inte med!"




Så missa inte Galle fort om ni besöker Sri Lanka, det är värt ett besök!


Kommentarer

  1. Här känner vi igen oss från vår resa i vintras! Vi gillade verkligen Galle, superfint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen, så vacker gammal del.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg