Colombo


Colombo, Sri Lankas färgsprakande huvudstad, staden med lite av varje, staden som vi helt hade tänkt skippa under resan. Är glad att vi inte gjorde det för här finns så mycket att uppleva. 




"Colombo är den största staden och kommersiellt centrum på Sri Lanka. Staden har cirka 560 000 invånare, och hela storstadsområdet cirka 6 miljoner invånare. Colombo ligger på sydvästkusten i distriktet Colombo, med landets formella huvudstad Sri Jayawardenapura som en av dess förorter". Wikipedia


Nu tänker jag inte komma med nån guide för Colombo, för vi stannade bara förmiddagen i staden och på den tiden hinner man ju bara skumma ytan. Men jag skall berätta vad vi gjorde och vad man kan hinna under en förmiddag. Vi hade som sagt inte alls tänkt ge oss in i Colombo. Dels för att stora städer inte tilltalar alla i familjen och så hade vi kanske tänkt använda tiden till nått mera intressant. Men efter första turen med bilen så kunde vi ju konstatera att man kommer ingen vart på den här ön och därför valde vi att besöka ställen närmare villan istället för dem som var tänkta.




Så en morgon körde vi in i Colombo med vår hyrbil och ja trafiken var kaos. Det finns inte en så liten öppning dit man inte kommer in med en tuk-tuk! Och en tuk-tuk står aldrig i kö som andra, utan den åker förbi på ett eller annat sätt. Så det gällde att se upp från alla håll.




Vi hade valt ut ett tempel som vi ville besöka, Gangarmaya tempel. Colombos viktigaste tempel, sades det, med en mix av lite modernt och ett virr varr av färgranna skulpturer. Så dit traskade vi in 8 på morgonen som de ända turisterna och mitt i ett bröllopståg. Intressant och annorlunda och väldigt fint!




Sen efter detta skulle vi se staden, och vi hade tittat lite på kartan innan vad vi ville se. Så vi parkerade bilen och började gå. Ja vi hann inte långt innan vi redan var mitt uppe i ett gräl om vilken väg vi skulle gå och barnen ville igen inte gå alls och på samma gång var det hela tiden nån tuk-tuk gubbe som erbjöd sig att köra oss runt. Efter att ha avböjt antagligen över 10 tuk-tuk chaufförer, eftersom gubben aldrig trodde att vi skulle rymmas i en tuk-tuk, så sa ja ja åt nästa. Ville ju se staden och det blev för klart att genom att gå skulle jag inte få se nått! Så med hälften av gruppen i totalt sura miner så visade vår chaufför oss hur vi skulle stiga in för att vi alla skulle rymmas. Det var som ett pussel och det gick nog. Så där susade vi sen fram längs gatorna, inklämd i en tuk-tuk och kunde konstatera att man verkligen kommer fram så mycket snabbare i såna här.

 Och ja minerna ändrade sig nog och alla kom till slut fram till att detta var en bra idé. 




Så 2000 lankesiska rupee för 2 timmars rundtur betalade jag. Vi såg 3 tempel, många landmärken, fyren och så mycket mera. Ville man gå in, så väntade han och när vi var klara så susade vi vidare. Ingen chans att vi skulle ha klarat av att hitta alla dessa platser själva!




Men sen var det nån som hade glömt och dricka och höll på och svimma i en affär och där slutade vi vår rundtur och tog lunch istället.
Men mycket hann vi se och kan verkligen rekommendera en tuk-tuk tur, speciellt om man har lite tid och vill hinna se mycket!


Kommentarer

Populära inlägg