Ett fint utflyktsmål på Åland


Bromarsundsfästning där hade jag varit tidigare men Notvikstornet det var nytt. 
Bara en halv timme från Mariehamn ligger denna fina historiska plats. Våra pojkar gillade stort! 
Historia och spännande krigshistorier går alltid hem hos dem. 




Bromarsundsfästning är lätt att hitta till, den ligger ju strax vid vägen. Men Notvikstornet hade vi nog inte hittat till utan vår lokala guide. Vad jag kunde se så fanns det ingen skyltning alls hit. Men stället var definitivt värt ett besök. 




Från Notvikstornet öppnar sig en strålande utsikt och man kan förstå varför de byggt sitt försvarstorn just här. 




Flera kanoner fanns det här. Perfekt ställe att leka på. 
Fulla kriget var det när pojkarna sprang omkring och sköt varandra. De hade nog kunnat stanna i timmar här. Tyvärr så hade vi inte alls så mycket tid eftersom vi skulle hinna med lunch också innan färjan till Åbo gick. Så de blev tvungna att avsluta leken lite mitt i och det var de inte alls glada över. 




Naturen vid Bomarsunds fästning är helt otroligt fin. Bron, havet, de små båtbodarna, så vackert. 




Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk. Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en, för dem, viktig utpost mot väster. Under Krimkriget, 1854, förstördes fästningen. I dag vittnar lämningarna om ett storskaligt befästningsområde med imponerande visioner.




Blev en riktigt trevlig promenad runt resterna av muren. Härligt solsken och någorlunda varmt var det också. Så jämfört med lördagens regn så var ju detta helt perfekt. 




Man hinner lätt besöka båda områdena på ett par timmar eftersom de ligger bara nån 100m från varandra. Grusvägen som går upp mot Notvikstornet ligger lite förbi Camping området. 
Men som sagt hade vi inte haft guide så hade vi inte förstått att Notvikstornet fanns på området.


Kommentarer

Populära inlägg