Vår strand


En morgonen så vacker, för att sen nästa morgon vara täckt av skräp.
Här om nånstans ser man det så tydligt, hur vi snart drunknar i plast!




Jag skall först visa er de vackra bilderna på vår strand som alltså ligger på norra sidan av Bali där stränderna är svarta pga vulkanen. Bilderna är från den andra veckan när vi igen vågade oss ner till havet här. De två sista dagarna var vi här varje morgon och då var det inte alls så mycket skräp. Man vågade t.o.m. gå barfota. Ja vi vuxna gick, barnen fick nog ha strandskor på efter vad vi såg den första dagen.




Haven fylls av skräp, framför allt plast som inte bryts ner på en mycket lång tid. Runt 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år och största delen är plast. Dessa sköljs upp på stränderna över hela världen.
Plastinvasionen är ett riktigt hot mot allt liv i och vid haven.




Och vad tycker man själva är roligare, en härlig ren sandstrand eller ett berg av skräp att vada igenom?




Vistas man bara här uppe i det rimligt rena Norden så ser man inte hur stort problemet egentligen är. Aldrig förr har jag sett det så tydligt som på Bali.

Så här såg vår strand ut den först gången vi besökte den. Ingen vacker syn precis!
Det var en söndag, så tror ingen hade städat den dagen. För nog såg man högar av skräp här senare också men de var då krattade i högar och inte längs med hela stranden. En uppgift som måste göras varje dag, för nytt skräp kommer in från haven.




Så kanske man kunde lämna bort den där plastkassen nästa gång man går till affären!


Kommentarer

  1. Men hemska saker, så mycket skräp! Blir mer verkligt då man ser det på riktigt. Tycker plast är så överanvänt. Vissa produkter är inpackade i hur många extra lager som helst. Måste ju räcka med mindre. Bra att de tar betalt för plastkassen i många klädaffärer numera, kanske får fler att tänka till. Små saker, men man måste ju börja någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "vill du ha en plastpåse för 20 cent?" min första reaktion är att se om varan går att proppa i handväskan, tur att man är "snål". Nä men på riktigt så på Bali var t.o.m. varje äpple inpackat skilt i plast. Jo förstår att de kanske då inte blir kantstötta men nog är det ju onödigt. Eller här hemma när man öppnar en färdigsallad och står med 5 olika plastpåsar att tömma ur i en plastbunk. Mycket plast i en liten sallad. Men tyvärr en ganska vanlig lunch för min del. Så tror nog att vi alla kunde göra mycket annorlunda.

      Radera
  2. Det är så förskräckligt. I Vietnam såg vi hur turistbåtarna kastade ut sopor ca 50m från vår strand. Man blev ju helt skogstokig när man tänkte på det. Skrev något om det på Tripadvisor också och nämnde företaget. På Bali såg vi en riktig soptipp på södra Bali....Man saknar ord, ville nästan gråta. Sopsortering är ett helt okänt begrepp. Vill vi rädda världen....börja i Asien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver tyvärr inte åka så långt för att se folk stå o kasta soporna ner för bergskanten, räcker bra med östeuropa. Största saken vi såg att en gubbe kastade nerför berget förra sommaren (tror det var i Bosnien) var ett stort tv. Men du har helt rätt i att i Asien har de stora problem med skräp och ingen fungerande sopsortering.

      Radera
  3. Det är en vedervärdig, men ganska viktig syn att få se - för vi kan ju prata om konsekvenser hur mycket som helst om vi aldrig ser dem. Just Asien har ju tyvärr en tragisk syn på sophantering (stora delar av världen faktiskt) och såklart är det tråkigt att hamna mitt i det på sin semester. I övrigt är Bali väldigt, väldigt vackert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med, Bali är en vacker ö. Håller kanske på att bli lite överbefolkad men ännu finner man mycket vackra platser.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg