Julgran o allergi

Jahaa hur gick det med vår lillajulgran då!?
Jo den fick nog stå kvar ända till söndagen, då kastade jag ut den. Alla andra små granar o kvistar åkte nog redan samma dag som de kom in. 
Men nu verkar hans "allergi" inte alls bli nå bättre. Han hostade bara ännu mera i natt. Ok det kanske tar en stund innan all grandoft försvinner ur huset, men undrar nog. Kan han reagera på nått annat som blommar här inne just nu? För han har ju aldrig tidigare år reagerat på granen! 
Vi har ju en del liljor efter festen som blommar nu också. Men så har vi också haft liljor så många gånger tidigare o han har aldrig reagerat på dem. Så har en gammal blomma, som jag aldrig trodde skulle blomma igen, också börjat blomma nu på samma gång. Kan den vara orsaken?!
Eller kan det vara så att det med alla blommor o granen tillsammans blev för mycket?! Att i små doser av allt går det bra, som det gjort tidigare.


Så hade han ju feber i början av veckan också. Så kan det vara en helt vanlig förkylning bara eftersom "allergi-symptomerna" inte försvinner?!

Ja den som visste!

Nå hur som helst så har vi inte tänkt ta in nån vanlig gran i år. Gubben hade hört att en ädelgran kanske inte skulle vara så allergi framkallande. Så jag läste lite o tydligen så kan man egentligen inte vara allergisk mot julgranen, eftersom den inte har pollen på vintern. Utan man är överkänslig för doften. O då kunde en ädelgran vara bättre eftersom vissa sorter inte doftar alls. O barrar tydligen inte heller! Vilket också skulle vara ett stort plus!

På skogssveriges-sidor skriver dom så här:
 "välja en Kungsgran vilken delvis skonar allergiker. Det är besvärligt för de doftöverkänsliga runt jul. Doftöverkänslighet är inte detsamma som allergi men i barrträd finns terpener som doftöverkänsliga ofta reagerar på. Att någon gransort skulle kunna vara bättre än andra för de överkänsliga finns det inga belägg för men det går ju att testa sig på olika grantyper. Vad gäller pollenallergiker är det dock så att julgranar knappast sprider pollen eftersom granen blommar och sprider pollen under våren o försommaren." 
Ja var man här i trakten skulle hitta en kungsgran vet jag inte. 
Heter annars kaukaasian jalokuusi på finska!

"Pihtakuusissa on hyvin mieto tuoksu, tai ei tuoksua ollenkaan. Pihtakuusi on ihan ok esimerkiksi ihmiselle, joka on allerginen eikä voi ottaa tavallista kuusta." 
Pihtakuusi är tydligen siberisk ädelgran på svenska! Texten är från Hong kongs sida o åtminstone förra året fick man dessa granar i Karleby också! Så kanske man skulle testa på en sånn, om man kan hitta en, innan man köper en plastgran.

Så hittar vi en siberisk ädelgran så testar vi en sånn. Annars och/eller om han reagerar på den köper vi en plastgran! 

Kommentarer

Populära inlägg