Stonedolls of Kuklitsa!


Legenden berättar om en man som skulle gifta sig med två kvinnor på samma dag. När det första bröllopet kommit igång blev den andra kvinnan som skulle gifta sig senare på dagen nyfiken på vem det var som gifte sig före. När hon kom till platsen och såg att det var hennes blivande man som stod där med en annan brud så blev hon lite arg. Så hon satte en förbannelse över hela bröllopet och alla förvandlades till sten.


Detta är en av legenderna om Kuklitsa Stone dolls i Makedonien. Dessa stenformationer som på många sätt liknar gubbar. Först har man en klunga på fyra figurer: prästen, bruden, brudgummen och tärnan, Och bakom dem står alla bröllopsgästerna. 

Jag gillade detta ställe, förstås! Men det verkar inte som andra turister var lika förtjusta, för om den förra platsen vi besökte i Makedonien verkade bortglömd så var den här bortglömd. Här fanns ingenting kvar förutom en solblekt skyllt och förkolnade rester av vad som en gång troligen var en affär. För inte så länge sen har man troligen försökt ge platsen ett lyft med EU stöd, men så hände nått. Kvar fanns ännu plakaten med alla EU-logona som vitnar om detta. 

Platsen ligger ca 70 km österut från huvudstaden Skopje. I en liten by där det inte fanns så mycket annat. Hade man inte sett skylten vid vägen och haft google maps som försäkrade oss om att vi nog var på rätt väg så hade vi nog vänt om. Inget längs den här vägen vittnade om att det i slutet fanns en turistattraktion. 
Men Stendockorna de fanns här och de är helt gratis att besöka i dagens läge. Inte en människa, förutom en fåraherde, fanns på hela området. 


 


Turisterna kanske har glömt platsen men jag tycker verkligen att det var värt turen ut hit.
Familjen på en kulle...

och jag på en annan!

Man kan ju inte alltid hålla sig till stigen!

"Mamma, vi vill också klättra upp dit!"
"Nej, bara mamma får!"
Så lämnade vi Stendockorna åt sitt öde och hoppas att turisterna igen hittar hit nån dag!


Kommentarer

  1. Vilket häftigt ställe! Och vad duktiga ni är på att nosa upp saker! Synd att de inte lyckats marknadsföra detta mer, det skulle de behöva! Har ni varit på museet på vattnet vid Ohridsjön, där man kan se hur folk förr bodde på hus på pålar i sjön? Jättefint och väldigt värt ett besök om ni åker den vägen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi besökte Ohrid senaste gång vi var i Makedonien, men museet missade vi. Och den här gången tog vi en annan väg genom landet.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg