Saltgruvan i Polen


Saltgruvan i Wieliczka är en av Polens största turistattraktion med sina 800 000 besökare årligen. Denna gruva har varit i drift sedan 1200-talet och finns med på UNESCOs världsarvlista!
En väldigt fin och unik plats!


Själv har vi ju varit hemma redan några dagar, men ännu finns det några inlägg kvar att skriva och här kommer ett om vårt gruv-stopp i Polen. 
Vi hade nog inte läst på så noga om detta ställe innan vi kom hit så det mesta kom som en överraskning. Som det att man skulle trappa ner 50 våningar innan man kommer ut i själva gruvan, Nåja det var nu inte så tungt, men lite skrämmande nog. För när man stod där i slutet på 50 våningen neråt och väntade på att gruppen före skulle traska vidare och vi skulle kunna gå ut i gången o man visste att det ovanför stod åtminstone en annan grupp till i samma trappa och när man hör hur det knakar i trävirket och man vet att brakar det så kommer man ingenstans. Då gick nog en lite tanke i huvudet om att detta kanske inte var en så bra idé. Men så öppnade guiden dörren och vi slapp ut i gången. Inget brakade den här gången heller!
Colin ser lite ut som om han inte vet vart han har hamnat!
Denna gruva har gångar så det skulle räcka väldigt länge att traska igenom alla och här finns flera olika alternativ på guidadeturer som man kan välja mellan. Vi valde den vanliga turistturen som räckte ca 1½ timme. Med besök till gruvmuseet hade det nog tagit 3 timmar. Men när vi väl var framme vid sluthissen så hade Colin redan sovit i min famn en bra stund. Så vi valde att skippa museet.
Den här gruvan har så mycket att visa! 
Det som gör denna saltgruva unik är alla underjordiska floder, saltskulpturer, träbroar, kammare, salar, kappel, altare m.m. På ca 130 meters djup finns det till och med en liten stad med restaurang, post, bio, museum, souvenirshops, sanatorium och sport- och teaterhall.Men det som jag tyckte var mest spännande, eller skrämmande, var nog hissen i slutet. Vi trängdes hela familjen, plus två tanter, in i en liten liten hiss. Runtom sig hade man ett galler och sen stenvägg. Och så åkte man upp 130m. Snabbt gick det förstås, men man hann nog tänka en och annan tanke innan man var ut därifrån. Bara att visa upp en bra min åt barnen så att de inte såg hur skeptisk/spänd man själv var.
Men så kan man ju också tänka att om denna hiss tar upp nästan en miljon besökare varje år så bara måste de hålla den i gott skick. 


Denna plats ligger ju bara en 35 km utanför Krakow så besöker man staden kan man passa på och ta sig ut hit också. Det är nog värt det! Men här är massor av turister, 5000 om dagen. Så det lönar sig att vara i tid ute. Eller köpa sin biljett redan innan.


Kommentarer

  1. Vi var där för många år sen. Riktigt intressant besök! Men minns att jag inte heller var så förtjust i hissarna ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det var nog lite spännande på slutet. Men inte hade man ju velat trappa upp heller!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg