Akropolis


Ja här behöver man nog inte känna sig ensam fast man kommer tidigt på morgonen. 
Vad tyckte vi då? Fina, ja. Kända, ja. Skall ses, ja! Men hmm, vet inte riktigt...den där Wau faktorn infann sig aldrig! Kanske var det allt byggandet, kanske massorna av turister...nått var det.
Men nu har vi i allafall varit här!

Så var det dax att besöka Akropoliskullen. Vår camping ligger 19km härifrån så vi tog en taxi. Det tog nästan en timme i morgontrafiken att ta sig fram till kullen. På eftermiddagen klarade vi av samma strecka på halva den tiden. Man hade kunnat ta buss och sen metro och vem vet det hade kanske gått snabbare. Men med barnen är det så mycket enklare att bra sätta sig i en taxi.

I biljettkön (till Akropoliskullen och omgivning) behövde man denna morgon inte stå så länge, typ 15 minuter. För att se själva Akropolis och bara strossa runt på dess sluttning fick man betala 20€/person. Ville man dessutom gå in i allt runt kullen också så fick man betala 10€ mera. Barnen var gratis. Vi valde att ta det större paketet. Egentligen hade man ju sett allt gratis också, men då på betydligt längre håll bakom stängsel.
Akroplosklippan höjer sig 150 meter över havet och är ett stort kalkstensberg.
Ståtlig!Parthenon är nog den mest kända av byggnaderna på Akropoliskullen. Detta tempel byggdes mellan 447 f.Kr och 433 f.Kr som en hyllning till Pallas Athena för hennes skydd av staden Aten och Grekland under persiska kriget. För tillfället var ena sidan av templet täckt med byggställning och reparation pågick lite här och där. 
Odeon of Herodes Atticus är teatern och den första byggnaden som man ser när man kommer in på akropolis området. 
Erechtheion är ett annat tempel som ligger överst på kullen. Enligt myten var det här Athena och Poseidon stred om att få beskydda staden. 
Utsikten över staden är ju också strålande härifrån. 
Kommentarer

Populära inlägg