Prag

Vi besökte Prag i Januari 2006, alltså före barnen, bara vi två. Senare har vi kört förbi staden flera gånger o besökt Skelettkyrkan som finns en bit utanför staden. Tycker om Prag. Så vacker o fina byggnader. Den är inte för stor, man kan lätt ta sig runt med metron. Men inte för liten heller. På ett längre veckoslut hann man se en hel del, men det finns ändå mycket kvar om man vill besöka staden igen.Vi bodde i ett lägenhetshotell (kommer inte ihåg namnet) en bit utanför centrum. Man kunde nog gå sträckan, vi gick en gång, men lättast var det med metron. På den tiden fanns det åtminstone bara två linjer, så man kunde inte åka vilse. Ser ut att finnas åtminstone en linje till idag (googlade), men inte åker man vilse då heller.

Vad jag minns bäst av Prag är nog området kring floden. Så vackert med alla statyer, broar o slottet i bakgrunden. Frågar man gubben så minns han nog kylan bäst! Det var inte riktigt varmt den januari helgen. Tror det var -10 grader o han hade varken mössa eller vantar med. Så vi fick börja första dagen med att sitta på café o vänta på att H&M skulle öppna. Utrustad med mössa, halsduk o handskar var han mindre gnällig! :)Sevärdheter finns det massvis av! Pragborgen, alla fina broar över floden Moldau o då speciellt Karlsbron med alla fina statyer, Vaclavplatsen, gamla stans torg med klockan från medeltiden, nationalmuseét, "det dansande huset" och så mycket mera. Det finns många olika guidade turer som man kan gå på om man inte bara vill ströva omkring (vilket också kan vara roligt). Vi valde en tur som man kunde gå i egen takt och utan guide, men man hade karta o alla inträden färdigt betalade. Speciellt de judiska kvarteren var jätte intressanta o förstås sorgligt också.

Klockan vid gamla stans torg

Karlsbron

"Det dansande huset"

Nationalmuseét

Fin mineralsamling
Utsikt över Vaclavplatsen från Nationalmuseét

Shopping möjligheterna kan jag inte uttala mig om. Tror H&M var den ända affären vi var in i. Men den fanns åtminstone här vid Vaclavplatsen.

En Dali-utställning hann vi också med.

Har man bra med tid o vill se nått förutom själva staden så ligger Skelettkyrkan ca 85 km utanför staden. Väljer man en tid utanför rusningstrafiken så skall det nog inte räcka så länge att ta sig ur staden. Vi har dock försökt ta oss runt staden just i rusningstrafik o det tog mååånga timmar.

Skelettkyrkan ligger i Sedlec, som är en förstad till Kutná Hora, och själva kyrkan var lite svår att hitta. Med vår navigator hittade man inte alls fram. Men kommer man ens i närheten så kan man ju alltid följa turistgrupperna. Bra parkering för husbil fanns det också i närheten.


Detta kan nog vara lite för spännande åt känsliga barn. Det är ju skelett från ca 40 000 människor som kyrkan är dekorerad med. Våra pojkar var lite för små när vi var där o förstod nog inte vad det handlade om. Bra så, tror att om vi åkt dit idag så hade det nog varit värre. 
Men intressant o annorlunda ställe!Kommentarer

  1. Oj, det var en häftig kyrka...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det verkligen! Värt att besöka om man är i trakterna.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg