En guide till södra Albanien


Kristallklart vatten, vackra bergsområden, få turister att trängas med och inte ännu så dyrt, låter det bra?! Tycker åtminstone jag!
Lika vacker som sina mera populära grannar, Kroatien och Montenegro, är hon Albanien. 




Vi har roadtrippat i landet med husbil två gånger och landet passar ypperligt för just det, roadtrip. Första gången var 2014 och då hade vi väldigt otur med vädret, det regnade mest hela tiden och vi hade valt en rutt som inte tog oss till södra delen av landet utan svängde av mot Ohrid istället, så den gången var vi inte helt förtjusta. Men andra gången 2017 var det härligt väder och vi besökte södra delen och blev helt förtjusta. Kunde ha stannat en vecka på den härliga campingen som vi hittade. 




Och man behöver ju inte göra en omfattande roadtrip av det hela utan man hinner egentligen på en dag om man vill. Så vill man bara vill köra lite så kan man från Sarande i södra Albanien besöka flera fina natur- och historiskasevärdheter. 




Här kommer tre platser som jag verkligen rekommenderar att besöka om man som jag älskar natur och historia!


Gjirokastra

Gjirokastra ligger vackert beläget i södra Albanien nedanför bergen i Drinodalen. Den gamla staden är utnämnd till ett världsarv av Unesco tack vare dess välbevarade exempel på ottomansk arkitektur. Vill man ha den bästa utsikten över staden och omgivningen och besöka ett häftigt ställe så skall man vandra uppför kullerstensgator till det gamla slottet. Det gjorde vi (link till inlägget finns här). Parkerade husbilen nedanför berget och traskade upp mellan rader av fina byggnader. En lite vandring är det, men inte nå värre än att en barnfamilj klarar av det. Och utsikten och slottet är nog värt det lilla gnället. Vi var som vanligt tidigt på plats och fick ha slottet nästan för oss själva, en svensk barnfamilj hade också hittat hit denna morgon.




Butrint

Längst nere i södra Albanien hittar du nationalparken Butrint, en helt fantastisk plats att besöka. Området är fyllt av tusenåriga arkeologiska lämningar av en stad som bland annat varit under både grekiskt och romersk styre. Vi besökte platsen en tidig morgon klockan 8 när de öppnade, då var det helt perfekt. Lugnt och svalkande skönt i skogen. Detta är ett ganska stort område och vår minsta han orkade inte hela, eller kanske var det gubben som sen inte orkade släpa upp vagnen till fortet, men hur det nu än var så gav de upp innan fortet som är i slutet av rundvandring. Vi tappra och nyfikna tog oss runt hela. Här är linken till mitt tidigare inlägg om Butrint.




Syri i Kalter

Också kallat det blå ögat, är ett spektakulärt naturfenomen. Det kristallklara vattnet sipprar ut till en flod från en hisnande djup sötvattenskälla vars totala djup ännu är okänt. I dagsläget har dykare endast tagit sig ner till 50 meters djup. Det går att bada i floden, men badkrukor kan vilja avstå – eftersom vattentemperaturen aldrig överstiger 13 grader. Så bada i detta, trots att det var en het dag, ville man nog inte. Att doppa fötterna var helt tillräckligt och ledde till skrik av förskräckelse från vår minsta. Men att hoppa ner i källan är populärt här och vi lyckades övertala gubben att testa. Och han gjorde det t.o.m två gånger.
Vill man läsa mera om vår timme (ja man behöver egentligen inte mera tid) här så kan man läsa här.




O Havet o Naturen

Ja havet och naturen här är ju helt otroliga!




Kommentarer

  1. Ja, Butrint är absolut trevligt. Även om det börjar bli några år sedan... :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg