Gjirokaster


Gjirokaster, den vackra staden uppe i bergen som finns med på Unesco:s lista över världsarv, var vår första stopp för dagen igår. 
Turister kommer till denna stad för att se de fina gamla vita husen med stentak och så för det ståtliga forttet som reser sig på berget över staden. Men ännu 8 på morgonen var här inga andra turister. När vi kom fram till forttet strax före 9 var där en annan familj, från Sverige. Så ingen trängsel på morgonen här!

För att komma upp till forttet får man räkna med en liten promenad. Upp o lite mera upp längs
guppiga kullerstens gator. Inte riktigt lätt med en resevagn med modell sämre hjul. Jag hörde både det ena och andra om dessa idiot människor förr i tiden som var tvungna att bygga sina slott på bergen... Men vi kom upp och utsikten över staden och landskapet är ju helt fantastiskt från forttet. Bara därför skall man traska upp dit! Och på vägen kan man stanna och beundra alla fina hantverk som säljs längs vägen. 

In i forttet kommer man för 200 leka per vuxen. Vi hade förstås inga lekan, men det dög bra med 2€ per vuxen också. Barnen var gratis. Så inte dyrt detta heller! Vill man sen besöka vapensamlingen, ett museum och fängelset också så får man betala samma summa igen. Så totalt 4€ för att se allt. 

Vi stannade kanske 1 ½ timmar och på den tiden hann man se det mesta. 
Förutom forttet finns det i staden en hel del andra vackra byggnader och en basar som skall vara värda ett besök. Men i den värmen var det skönare att sätta sig i bilen och köra vidare mot svalkan 
 vid vattenkällan Blue eye. Kommentarer

Populära inlägg