Slaget som blev lite för riktigt


"Det var när Oravais blodiga dag
till sorg gick opp,
när segern själv blev ett nederlag,
som bröt vårt hopp"
Johan Ludvig Runeberg



På fältet vid Oravais stod slaget som avgjorde Finlands öde den 14 september 1808. 
Och 210 år senare fick vi ta del av en rekonstruering av slaget. 
Spännande och roligt, och sedan lite för verkligt!

Men vi började dagen med att bekanta oss med fältlägret som de satt upp för helgen och själva slagfältet, som man kan besöka när som helst. Tittade på soldater, gick en rundvandring, åt glass, matade får och testade att gå med styltor. 




Sen satte vi oss och vänta på själva slaget. Publiken satt i sluttningen, på stenar, i gräset, inte alls bekvämt och varmt blev det också. Men till slut började kanonerna dundra och då var det verkligen bra med hörselskydden. 




Colin fick nog av detta långt innan det var över. Så vi traskade till bilen, för att konstatera att vår bil ju stod mellan två kanoner. Både rök och väldigt hög dån hördes rakt in. Man var som mitt på slagfältet. Så öronskydden på igen och i ställa sig i bildörren och titta. 




Strax efter fick resten av familjen också nog och kom till bilen. Och efter det började det hända saker. Blev lite för verkligt när de ur krutmolnet kom ledande på en soldat som blödde ganska ordentligt. Vi fick bidra med både första hjälpsaker och vatten innan ambulansen slutligen kom till platsen. 

Som man idag delvist också kan läsa i tidningen så skall en kanon ha fått nått fel och han som laddade den fick ordentliga skador, samt nån i publiken. Så som tur så var ingen av oss kvar i publiken mera och till all lycka så var det bara Romeo av pojkarna som hann se en glimt av gubben. Kevin hade nog fått mardrömmar. Men nu så satt han i bilen och spelade sig igenom hela saken. 

Ja det blev nog lite för blodigt alvar när man har en blödande soldat utanför husbilen. 
Det var en väldigt intressant tillställning de hade ordnat och tror att barnen lärde sig en massa historia den dagen, men det kan nog hända att nästa gång de ordnar nått sånt här så stannar vi hemma. 


Kommentarer

Populära inlägg