De runda tornen i Tallinn


Kiek in de kök är ett av de runda vakttornen som finns i Tallinns gamlastad. 
I dag ett fästingmuseum som enligt legenden fått sitt namn av att en av tornets vakterna skall ha tyckte om att gå omkring i staden nedanför och titta in i folks fönster. 




Kiek in de Kök var ett av våra stop senast vi var i Tallinn. Ett spännande ställe med flera våningar med intressant historia. 

Högst upp i tornet.

"Muséet som finns i kanontornet och i bastiongångarna, presenterar Tallinns uppkomst och de viktigaste krigshändelserna mellan 1200- och 1700-talen. I vapenkammaren kan man bekanta sig med olika historiska vapen och testa sig på skjutsimulatorn.
Från tornet öppnas unika utsikter över staden och hamnen och man kan gå på promenad på stadsmurens skyddsgångar, till Jungfrutornet, Stalltornet, Korta Fots grindtorn och ta en tur i bastiongångar" (info: visit Tallinn).

Utsikt från tornet

Barnen gillade alla de gamla krigssakerna som man både kan titta på och en del får man prova på också. 



Gångarna längs väggen var också intressanta.  Och utsiktsplatån bredvid tornet får man heller inte missa. 




Priset för hela familjen var bara 12€ för ett besök i tornet.  Men vill man som de flesta också besöka gångarna under så får man betala mera. 

"De hemlighetsfulla gångarna i Tallinns befästningvallar byggdes tillsammans med bastionerna under 1600- och 1700-talen med syfte på att göra omplacering av trupper, ammunition och övrig utrustning osynlig för fienden och de användes till att hålla ett öga på fiendens mineringsverksamhet. Befästningsvallarna ströks ur listan för militära objekt år 1857 och parker anlades ovanför Ingermanlands och Sveriges bastioner därefter. I Bastiongångar tar framtidståget Dig till år 2219, den andra delen tar dig tillbaka till 1600-talet. Man kan besöka gångarna endast tillsammans med en guide, gruppstorlek upp till 20 personer. Tunneln som tar till bastiongångarna är kantad med kolumner som presenterar olika tidsystem" (visitestonia.com). 

Men dessa guidade turer måste man åtminstone sommartid boka plats i innan om man vill rymmas med. För den här dagen var det fullt, men följande dag fanns det redan platser.
 Men eftersom det är en åldersrekommendation på 7 år för gångarna, så hade vi aldrig ens tänkt gå dem den här gången. Utan det får bli efter några år när Colin är större.  




Vi gillade detta ställe! Rekommenderar! 


Kommentarer

Populära inlägg