Är julen före eller efter jul?!

Är du en före jul eller en efter jul person?!

Alltså firar man hemma hos dig julen före jul eller efter julen? Alltså inte själva julaftons firandet då, utan allt det annat som hör till! Plockar man fram julen typ dagen före julafton o så har man fram allt till trettondagen? Eller plockar man fram alla julsaker redan i slutet av november o plockar bort allt strax efter julafton? Hatar du att höra julmusik i affärerna redan i oktober? Eller får du super julstämning o köper dina första julklappar då?
De flesta brukar falla in i nån av dessa kategorier. Hos oss följder vi nog principen "snabbt in o snabbt ut"! Alla julsaker skall vara framme senast till lilla jul. Så gjorde vi redan hemma när jag var liten. Eller kanske var det då också jag som gnällde på att julsakerna skulle fram så tidigt som möjligt?! För tror inte mamma idag är så tidig med att få fram alla tomtar. Nå hur som helst, jag älskar julen o tiden före jul. O när man är tidigt ute så har man en hel månad på sig att njuta av alla vackra jullampor o mysa i skenet från granen. Mera belysning behövs ju verkligen i mörka november-december! 

Så vi firar nog julen mera före jul än efter.  O med julafton så är det slut på julen för vår del. Det känns bara inte som jul nå mer efter julafton. Ja kanske en dag till då, men sen är det nog över. Senast på annandag kliar det nog redan i fingrarna o man vill få ut allt rött o "tomtigt". Så länge som till nyår har vi nog aldrig haft julsakerna framme. Som tur så tycker gubben precis på samma sätt. 

Granen brukar man bli less på ganska snabbt pga barrandet. Det vanliga har varit att vi tar in den typ 22.12 o sen ut några dagar efter jul. Men i år tog vi ju in granen redan 12.12! Så nu får den ju stå betydligt längre. Men så barrar denna ju inte heller o de få barr som faller är ju så stora så man kan inte ens sticka sig på dem. Så får se hur länge vi låter den stå kvar. Vacker är den ju!

Ja o blir alltid glad av att höra de första julsångerna, ingen skillnad vilken tid på året det är. En julbutik i San Marino mitt i juni passar lika bra som en i december! O de första julklapparna köper jag senast i september!Kommentarer

Populära inlägg