söndag 20 december 2015

Min upplevelse av Pula

Pula i Kroatien är ett av Apolloresors nyheter för nästa sommar. Vi besökte Pula under vår första caravantrip 2012. Spenderade då en dag i staden, men flera nätter på campingar strax norr camping-lanterna o söder om staden. 

Hamnen i Pula

Kusten utanför är väldigt vacker. Blått hav o fina stränder! Stränderna är småstens stränder o klippor. Mycket roligt om man är liten o tycker om att finna mängder av havskryp på stranden. Men simskor rekommenderas!


Pulas största sevärdheter är amfiteatern o Augustus templet.
Vi besökte enbart amfiteatern o efter det styrde vi nosen mot Pulas akvarie. Som då var mera intressant för barnen än ett tempel. O så var det jätte varmt också så ett inomhus akvarie passade oss bättre.

Amfiteatern är massiv o verkligen värt ett besök! Pulas amfiteater är den sjunde största i världen o mycket vacker. Kallas också bara "Arenan" och är den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Här ordnas konserter, filmfestivaler o annat roligt. 
Vi besökte amfiteatern i mitten av juni. O vi var där strax när de öppnade på morgonen. Då kunde vi parkera husbilen på parkeringen strax intill arenan. Bara nån 100 m att gå. Hit kommer turister i busslass, så mitt på dagen kan man tänka sig att det uppstår långa köer utanför. Vi kom stax efter ett busslass pensionärer. Hann redan tänka "oj nej, nu står vi här länge!" men så vinkade de åt oss att gå före o vi kom in genast. 
Varmt var det fast det var tidig moron o nån lång tid orkade inte pojkarna beundra gamla stenar. Men själv var jag imponerad!
Pulas akvarie är byggt i ett gammalt fort. Det är kanske inte så stort, men där finns en hel del intressant att titta på. Pojkarna tyckte det var jätte roligt att gå omkring i de små rummen o titta på färglada fiskar o andra havsvarelser. Att springa i de långa, smala gångarna var också super! 
O under varma dagar är det verkligen en bra sysselsättning. Här var det svalt o bra. 
Utanför fortet fanns det flera matställen om man blev hungrig o mycket bra parkering. Vi åt dock i bilen så matställena testade vi inte!
Så här i juni var det en hel del skolklasser här, men fast vi kom mitt på dagen så behövde vi inte köa alls.


2 kommentarer:

  1. Amfiteatern är verkligen värd ett besök! Pula är fint i övrigt också, men vi tycker att Kroatien är vackrare längre söderut: Makarska rivieran, Brac, Hvar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tyckte vi nog också. Makarska rivieran har vi ju besökt, men öarna utanför har vi kvar att utforska.

      Radera