När är ni framme då?


"It is better to travel well than to arrive!"
Buddha

När man berättar om en ny husbilsresa för nån så är den vanligaste frågan som vi får "när är ni framme då?" Strax efter kommentaren "Oj kör ni hela vägen?! så är det den absolut vanligaste frågan.




Folk är vana vid att man sätter sig i flyget och åker tills man är på sin destination och då är man ju framme. Eller att man tar bilen till en viss plats och så är man framme. Detta med att man bara kör runt, som vi gör, är lite ovanligt. 




Ja som caravanare så tycker jag ju inte att det är målet som är det viktigaste utan själva resan. För egentligen så är vi ju aldrig framme när vi ger oss iväg. Vi har en rutt, som vi tänkt köra. En lista med platser, städer, sevärdheter som vi tänkt besöka. Vi har en plan! Oftast en ganska väl förberedd en.  Men aldrig bara ett viktigt mål. Alla platser vi besöker under resan är en ny upplevelse och därför viktig. Eller en plats som nån av oss längtat tillbaka till och är därför viktig.



Ja så vad brukar vi svara då...
 "Vi är framme hela tiden, från den minut vi startar" är ett av våra svar. Ja vår äldste son har en teori om att man inte egentligen är på resa innan man är i ett annat land. Så med det måttet så är vi ju på resa först när vi kommit till Estland eller Sverige, beroende på rutten den gången. Håller nog lite med honom. Känslan av att nu är vi påväg brukar nog inte infinna sig innan man ser Tallinn framför sig. Och samma sak på hemvägen, efter att man kört av båten i Helsingfors så känns resan som över.




Pojkarna frågar ju varje dag under resan "när är vi framme?" För dem betyder det, när kommer vi fram till kvällens camping. Så svaret på den frågan blir mycket varierande. Den kan också vara "vi kommer inte fram idag". 




Ibland är vårt svar "När vi är hemma igen!" För har du ingen plats där du stannar nån längre tid så är du ju aldrig framme innan du igen kör in på gården där hemma. Vanligen så stannar vi max 3 nätter på samma plats. Ofta bara en eller två. Ofta blir det bara några få i var land, de flesta länder kör vi ju rakt igenom.

Och hur mycket man än älskar att resa så nog är det ju alltid så att man är FRAMME när man kommit hem igen!


"A good traveller has no fixed plans, and is not intent on arriving!" 
~Lao Tzu


Kommentarer

Populära inlägg