Hyra bil på BaliSmå slingrande vägar, mopedister som kör precis som de vill, ingen egentlig skyltning, ställvist delar av vägen borta, men ändå går det jätte bra att hyra bil på Bali!
Har man bara tänkt hålla till runt Kuta eller tänkt byta boende flera gånger så har man knappast nån större nytta av att ha hyrbil. Detta eftersom det ju finns en massa olika former av transportmedel med chaufför att välja på här. Vi använde oss nog av såna till och från flygfältet och till och från hamnen, men vi upplevde att de var ganska dyrt eftersom vi behövde en större bil när vi var 7 personer och den ena chauffören körde olidligt slött 

På Mauritius hade vi hyrt bil för hela tiden och det tyckte vi om. Man kan komma och gå hur man vill utan att behöva boka en chaufför varje gång. En chaufför som kanske kommer i tid eller så en timme försent. På Bali höll de däremot nog tiderna och stod som lovat och väntade på oss på flygfältet när vi anlände och var lite i förtid t.o.m. de mornar vi skulle åka nånstans från villan.

Men när man har egen villa så måste man ju handla också, vi var ju till butiken varje dag. Så då är det ju bra med egen bil. Från det boende vi hade så kunde man inte egentligen gå nånstans. Den större vägen var väldigt livligt trafikerad och man såg knappt nå lokala människor som gick där heller. Butiken låg 5 km bort och de flesta restauranger också. Så nån transportform behövde man. De som bodde i villan bredvid hade en vespa som de körde till restaurangen med varje kväll. 
Vad skall man då tänka på innan man hyr bil på Bali!?
Ett internationellt körkort måste man ha! Vår bilhyrningsfirma krävde inget sånt, nämnde inte ens, men vi hade läst att ett sånt måste man ha enligt reglerna. Mest för att klara sig undan böterna/mutorna om polisen stoppade en så skaffade vi ett innan vi åkte. Samma regler gäller om man hyr en vespa/moppe!
I Finland får man ett från Autoliitto. En ansökan, ett passfoto och kostar 35euro. Inte svårt att skaffa sig!

Trafiken är ju vänster på Bali. Också nått att tänka på innan man ger sig av. Och trafiken är verkligen ett kaos ibland. Mopedister kan komma från vänster och höger och man måste nog vara med i svängarna för att inte kollidera. Är du osäker i trafiken så kanske hyrbil inte är ett alternativ! Jag hade inte gett mig ut på de vägarna. Gubben däremot tyckte inte det var så svårt. Lite nervös var han nog över att han skulle köra bilen i tre timmar, i mörkret över bergen till villan o detta strax efter att vi landat på ön. Men han lyckades bra hänga efter vår andra bil som hade chaufför. 
Vi hyrde bilen alltså direkt från flygfältet och hade en bil med chaufför också. Helst hade vi velat ha bilen först dagen efter levererat till villan, men nån sån uthyrning kunde vi inte hitta innan vi åkte. De större företagen fanns på södra delen av ön och de var inte villiga att leverera till andra sidan av ön. Pga att det tog 3 timmar en väg. Inte ens mot extra betalning ville de göra detta. Så vi valde att ta bilen från flygfältet. Och att ha en annan transport också. Varför undrar ni? Jo för att fast en Toyota Avanza rymmer 7 personer, så rymmer den ju inte 7 personers bagage! Så vi var tvungna att ha den andra transporten också. Och så tror jag nog att vi hade haft svårigheter att själva hitta fram i mörkret över berget. 

Hyrningen av bilen var behändigt! En gubbe stod och väntade precis som lovat och på mindre än en halv timme var vi redan på väg. 
Vi hyrde bilen genom företaget Balicarfinder  http://www.balicarfinder.com/. En Toyota Avanza för 7 personer kostade oss 296 euro för lite över två veckor. En garantiavgift på 100 euro betalar man också, men den får man ju tillbaka vid av lämning, om man inte har förstört bilen förstås. 
Bilen fungerade, tog oss dit vi skulle och uthyrningen fungerade som den skulle. Vi var nöjda! Tror nog att det lokalt, närmare vårt boende,  också hade gått att hyra en bil. Vår hushållerska påstod att hon nog hade kunnat fixa en åt oss. Men det kunde man ju inte veta innan och att ta en bil från flygfältet fungerade bra det också. 

GPS kom med bilen. Men den hjälpte inte alltid nå mycket. Men det varnade de för redan innan , att man inte har så mycket nytta av en GPS på Bali.  Så vi hade laddat ner offline kartor som vi körde med. Det fungerade helt ok. Visst körde vi vilse ibland och ibland kom vi in på mycket små vägar. Men det gick bra. Och det är ju oftast "vilse" som man finner de bästa platserna!Att räkna med på Bali är ju att det tar väldigt lång tid att komma nån vart. En strecka på 80 km tar 3 timmar! Ibland är vägarna inte så bra heller. Halva vägen kan ha rasat ner för berget t.ex.
Trots trafiken och vägarna så tyckte vi att det var värt att hyra bil. Jag gillar inte heller tanken på att vara fast i en stuga nånstans på landsbyggden utan möjlighet att ta mig bort själv. Man vet ju aldrig vad som händer!

Kommentarer

Populära inlägg