måndag 26 juni 2017

Perast


Perast är en vacker liten by som ligger längst in i Kotor bukten, eller Boka bukten är det nog egentligen. Detta var hem till många rika människor förr i tiden och det kan man verkligen se på de många vackra husen som kantar strandgatan. 

Vi hade inte alls tänkt oss en paus här, men när vi körde förbi så såg vi en massa människor här och tänkte att där måste det finnas nått bra. Så vi stannade!
Byn var vacker och vi fick en trevlig promenad. Fast det var lite för varmt och promenaden blev därför inte lång.
Strax utanför byn finns två små öar som man kan besöka på ordnande båtturer från byn. Och det finns gott om folk som bjuder ut turerna.

Den första ön Island of St. George eller "de döda kaptenernas ö" är hem till St. George kyrkan och här är också många av de rika människorna som bott i Perast begravna.  
Den andra är en konstgjord ö som kallas "Lady of the rocks island". Legenden berättar att denna ö grundades på platsen där några lokala fiskare hittade en ikon föreställande den heliga modern hållandes Jesus barnet. Ikonen hittades på några stenar som stack upp ur vattnet och efter det forslade folket ut mera stenar till platsen och slutligen byggdes här en kyrka. 

Vi besökte aldrig öarna, utan nöjde oss med en titt från fastlandet. 
Slå upp turistfälla i ordboken och man kunde hitta en bild på denna plats! Bara parkeringen var så propp full av bilar och bussar att man knappt rymdes in mer. Vad jag kommer ihåg och gillade från senaste gång vi besökte Montenegro, för 3 år sen, vara att här inte var så många turister. Men nu denna gång kan man nog inte säga samma sak. Här myllrar av turister! Vet inte om det beror på att vi är ca två veckor senare under sommaren här nu eller om turisterna bara plötsligt hittat detta vackra land. Vilket som så kan man inte längre påstå att här inte finns turister!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar