tisdag 4 april 2017

Stränder på Mauritius


Paradiset på jorden med vacker vit sand och klar blått vatten!
Hmm... ja sånt fanns nog också. Men inte alla stränder på ön ser ut så.
 Ja överlag blev kanske vissa av oss lite besvikna på stränderna. Man hade ju sett bilderna på alla fina paradisstränder o alla stränder här kommer nog inte ens nära den bilden. Men visst finns de, paradisstränderna!
Stränderna överlag i Mauritius är inte nå breda, för det mesta bara någon meter o under högvatten så kan de försvinna helt. Runt ön finns ett skyddande korallrev som gör att stränderna överlag är mycket lugna o strömmar finns bara på södra kusten. Men korallrevet gör också att det på stränderna finns en hel del korall som är ganska skarpa att stiga på. Så på många ställen behöver man strandskor för att alls kunna bada.
Men oj så varmt vatten! Tror inte jag upplevt så varmt havsvatten på nån annan plats. Som att stiga ner i ett varmt bad.


Under veckosluten samlas de lokala folket på stränderna o då spelas det musik på alla stränder. Fin stämning!
 Bara på en strand stötte vi på försäljning i större skala. Ute på Ile Aux Bénitiers ön. Men här var de ganska trägna. Man behövde inte ens ha pengar med sig, utan man kunde betala när man kom tillbaka till båten. En gubbe följde efter oss i sin egen båt o hämtade pengarna åt sig o de andra försäljarna.
Stranden här var också väldigt fin men den förstördes nog av alla försäljare.
Stränderna i Norr

Vi upplevde att stränderna i norr var de absolut bästa. Vackra o lugna! Här i norr finns turistorten Grand Baie och här var stränderna väldigt fina. Här finns också en hel del allmänna stränder, vilket gjorde det mycket enkelt att komma ner till vattnet fast man inte bodde i området.Stränderna i Väst

Ja det var ju här som vi bodde, på västkusten. Här vid mynningen till Blackriver så var vattnet ganska grumligt men annars var stranden super.
 Stranden vid turistorten Flic en Flac var helt ok och här fanns det mera utrumme också.
Le Morne udden är den andra större turistorten på västkusten, eller sydväst kusten är det egentligen. Här fanns de stora All inclusive hotellen men stranden är ändå öppen för alla och mellan hotellen fanns flera allmänna stränder.
Stränderna i Söder

Vita sandstränder, havet i vackra blåa o gröna nyanser o så klart vatten. Vill man hitta en öde paradisstrand att ha bara för sig själv så är det hit man skall styra. För här finns de på rad. Men man skall nog hålla sig på mycket grunt vatten, för på den här kusten finns inget skyddande rev. Vilket betyder att vågorna är stora o undervattensströmmarna väldigt starka. Längs hela kusten såg man varningsskyltar som varnade för mycket farliga strömmar.
Där vi stannade så behövde man bara gå nån meter ut i vattnet o redan där drog det iväg med dig. Som man kan se på bilden under så fick Jani hålla väldigt hårt i pojkarna så att de inte åkte iväg.
Så vackra, men farliga kan man nog kalla stränderna på sydkusten.Stränderna i Öst

Dessa har jag inte nån större erfarenhet av. Vi åkte hit en dag men fann att det var ganska svårt att komma ner till nån strand eftersom allt var privatägt eller hotellområden. Den ända "stranden" som vi stannade på var vid Devils Point. O den platsen går nog verkligen under kategorin "sevärdheter som man inte behöver besöka". Dessa fanns det nog också av på Mauritius, kanske t.o.m. så många att de skulle kunna bli ett eget inlägg. Vi får se!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar