onsdag 26 oktober 2016

Vem hade trott det!?


Lonely Planet listade Finland bland top 5 länder att besöka under 2017!
Lite förvånad! Men hej varför inte, här finns en massa fint att se!
Välkommen hit!


Pieni Karhunkierros, Kuusamo

 
1. Kanada
2. Colombia
3. Finland
4. Dominica
5. Nepal

Så var listan över de länder man enligt Lonely planet skall satsa på nästa år. Har själv inte varit till nån av de andra 4 länderna. Av dem så är nog kanske Dominica den som just nu i höstrusket skulle locka mest.

Lonely listade också andra kategorier, som bästa städer, där hade vi prickat en, Ohrid i Makedonien. Vacker liten stad, den kan jag rekommendera. Sen bästa budjetdestination, där har vi besökt Venedig. Men där är väl ganska dyrt, eller? Så budjetdestination? Men ja, vi kom nog billigt undan så kanske den platsar under en sån kategori. Också värt att besöka.


Lohtaja, Mellersta Österbotten


Underskattar man det vackra omkring en bara för att man tar det förgivet? Själv blev jag jätte förvånad över att hitta Finland på en sån här lista. Men visst här finns mycket vacker natur o flera städer har sina guldkorn. De vackra trähusstäderna är verkligen värt att besöka. Men här finns inga höga berg eller gamla städer så som man ser i andra delar av Europa, vädret är oftast inte det bästa det heller o har man tur med vädret så äter myggen upp en. Men med rätt utrustning o vädret på sin sida så finns det mycket fint att uppleva! Så firar vi ju Finland 100 år också så kanske det finns extra mycket att uppleva under det kommande året!


Rovaniemi under jultiden!

Har själv rest en hel del här i landet också. Sommarresorna när jag var liten gick ofta till nån nöjespark/sommarland här i landet. I jobbet blir det rest en hel del o som geolog kommer man sig ibland ut i skogen o naturen också. Så tror nog att jag sett de flesta delar av detta land. Men så klart finns det många platser ännu kvar!

Vilken stad gillar jag då bäst? Åbo förstås, min gamla studiestad! Den kommer alltid att ha en speciell plats hos mig. Känns alltid som om man kom hem när man kommer dit. Bodde ju ändå där i 5 år! Tycker det är riktigt synd att det inte längre finns nån orsak att behöva besöka staden regelbundet. Alla vänner har också flyttat bort o min syster har tagit säg ut till Åland istället. Så finns ingen man behöver besöka där mera. 
Men Åbo en solig sommardag kan bara inte bli fel! Sen kan man passa på o åka ut i skärgården också. Väldigt vackert! Ut till Nagu kommer man ju snabbt från Åbo om man vill. 


Åbo

De senaste åren har vi nog satsat mera på att så fort som möjligt komma ut ur landet när semestern startat. O ser nog inte att detta kommer att förändras under de kommande åren heller. Varför detta? Jo finns flera orsaker. Men ett är att Finland är ett dyrt land att semestra i! Man kommer så mycket längre med sina slantar om man använder dem nån annanstans. Sen är det ju det där med vädret... de senaste somrarna har varit ganska kalla o regniga. Om vädret är samma på julafton som på midsommar så känns det inte riktigt rätt! Men kanske nästa sommar blir super varm igen o kanske myggorna genom nått under också försvinner...då kanske vi också spenderar semestern här i landet!

2 kommentarer:

  1. Lite otippat faktiskt, men håller med om att Åbo är fint! Får ta och kolla in hela listan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske Lonely börjar få slut på länder att rekommendera! Ha ha! Nä skämt o sido, Finland har sina stunder!

      Radera