TBT - Riga


Riga för 10 år sen, när Ryanair var nytt o man snabbt o billigt kunde flyga från Tammerfors till Riga! Detta är denna veckas ThrowBack Thursday!
Riga är Lettlands huvudstad och den mest befolkade staden i Baltikum. Staden ligger på landets västra kust, i en bukt mot Östersjön. Riga grundades officiellt 1201 men man har hittat arkeologiska fynd som tyder på att platsen har varit bebodd sedan 2000-2500 år f. kr.

Vi besökte staden första gången på 2006. Gjorde då ett lite längre veckoslut i staden o konstaterade att staden var mycket lätt att besöka o att det fanns väldigt mycket fint o intressant att se. Under senare år har vi passerat staden nästan varje sommar men då valt att ta ett stop i Jurmala istället. Förutom ett år då vi besökte det anrika Riga Zoo.Vad skall man då göra i Riga?! Att gå runt o titta på den historiska gamla staden tar inte lång tid. Den är inte så stor. Så på ett veckoslut hinner man med så mycket mera än det. Men den skall absolut inte missas, för den är vacker! Stadsdelen är en av de miljöer som finns upptagen på Unescos världsarvslista. I området finns några av Rigas största och mest kända kyrkor, bland annat Sankt Peterskyrkan och domkyrkan som började byggas redan år 1211.

Vid Rigas centralstation finns fem gigantiska hallar som tidigare fungerade som hangarer åt zeppelinare. Idag används lokalerna som saluhallar och här kan man hitta allt mellan himmel och jord i matväg. Ekologiska grönsaker och färskfångad fisk, produkter från lokala bönder och delikatesser från världens alla hörn. Kan inte bjuda på nå fina bilder från dessa för det spöregnade o vi var total blöta. Tyvärr för det fanns en massa butiksstånd utomhus också som man inte kunde studera närmare.


 


Det finns också många härliga caféer som man kan sitta o slöa i om det råkar regna. Eller bara för att suga in atmosfären. Vi testade många cafér under de tre dagarna! Hade verkligen inte tur med vädret! Vårt hotell fanns i ett av de högsta o säkert fulaste husen i Riga, men utsikten från skybaren var fenomenal. Så också från vårt hotellrum, fast vi inte var ens nära översta våningen.
Missa inte heller porten i den gamla staden som kallas Zviedru varti - svenskporten (bilden under). I valvet ovanför porten bodde Rigas bödel som hade som tradition att sätta ut röda rosor i sitt fönster kvällen innan en avrättning ägde rum.
För de lite mindre kan kanske även ett besök på Riga Zoo vara roligt. Detta zoo har en lång anrik historia, det är över 100 år gammalt och är idag hem åt över 4000 djur av 500 olika arter. På zoot pågår en rad forskningsuppdrag och man har flera projekt som strävar efter att bevara utrotningshotade lettiska djurarter. Att stället var gammalt behövde nog ingen berätta för så såg det nog ut. Tyckte det var i för stort behov av uppdatering o att det var lite synd om djuren. Men så är det 5 år sen vi var där, så det kan ha hänt mycket!


Kommentarer

 1. Fina bilder! Riga är en stad vi gillar :)

  SvaraRadera
 2. Riga är verkligen fint! :) Men det var inte världens skönaste väder när jag var där en nyårshelg, hade njutit mera av staden vid behagligare temperaturer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säga att det var inte mycket bättre den september som vi var där heller. Regnade mycket! Undrar om det finns nån stad som gör sig bra i skit väder!? :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg