St Petersburgs pärla


Besöker man inte Eremitaget o Vinterpalatset när man kommer till St Petersburg så går man miste om det absolut bästa! Detta är ett stort "Must see"!
Eremitaget är ett av världens främsta konstmuseér. Detta byggnadskomplex består av sex byggnader som länkats samman till en väldig helhet. Av dessa är fyra öppna för allmänheten: Vinterpalatset, Lilla Eremitaget, Gamla Eremitaget och Nya Eremitaget. Museet grundades 1764 av Katarina den Stora när hon inskaffade 255 målningar från Berlin. Sedan dess har samlingen ökat till ungefär 2,7 miljoner konstföremål. Utställningen innehåller allt från forntida Egyptiska konstföremål till målningar från några av de största av 1900-talets konstnärer. 

Det är inte bara konstverken som gör detta ställe underbart utan själva husen är ju konstverk i säg. Vinterpalatset med sina 1000 salar och rum, de forna tsarernas vinterhem, är det största av dessa byggnader o jag hade gott nöjt mig med att se den. Vilken utsmyckning! Vilka takkronor! De förtjänar nästan ett eget inlägg... 
Det senaste Vinterpalatset (har fått byggas om några gånger till följd av brand o annat) byggdes på 1700-talet i pampig barock-stil och ligger längs floden Neva i centrala St Petersburg. 


Taken med underbara målningar! Blev nästan snurrig av att stå o titta uppåt hela tiden! Vår guide var otrolig, hon kunde det mesta!
Här finns konstverk av så många kända, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rembrant, Rubens, van Gogh, osv. Leonardo da Vinci  Här finns den största Rembrant-samlingen!På 1980-talet attackerade en man denna tavla, Rembrants Danae, med att kasta syra över den. Detta gjorde att man i dag inte får ha med sig nått att dricka in hit, vilket man kanske gärna hade haft eftersom men stannar i timmar o det är varmt. Man får gå genom en säkerhetskontroll innan man släpps in. Trots detta så såg vi många som gick o drack inne i salarna. Vår guide var mycket mån om att säga till dem alla att detta var förbjudet!


Utöver konst finns här avdelningar för bl.a. historiska föremål, bland dem denna egyptiska avdelning. Den hann vi spendera några minuter i. De ryska kronjuvelerna o Fabergé äggen t.ex. hann vi inte alls med. Så vill man nån dag komma tillbaka så finns här nog mera att se än vad man hann med på 2 timmar!
Och då behövde vi varken stå i denna kö eller i nån annan kö heller! Hade man kommit på egenhand hit hade man nog fått räkna med åtminstone den dubbla tiden för att hinna med det som vi hann med på 2 timmar. Finns många fördelar med att vara på en guidad tur! 

Kommentarer

 1. Alltså... WOW! Måste ha varit en häftig upplevelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow var nog det man kände när man stod i de där salarna!

   Radera
 2. Åh, WAOOOW!!! Detta vill vi se!!!

  SvaraRadera
 3. Alltså vilket ställe! Jag brukar inte vara så värst fascinerad över museer, men jag förstår verkligen varför detta är ett must-see! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg