söndag 16 oktober 2016

Kryssning, tummen upp eller tummen ner!?


St Petersburg var fint men Hur var kryssningen i sig då?!
Måste nog säga att St. Peter lines M/S Princess Maria nog inte var nått lyxfartyg. Den som åkt på de sämsta båtarna mellan Finland och Sverige kan ju tycka att det inte kan bli så mycket sämre från det. Men tro mig detta är!


Först intrycket av båten när vi steg ombord var sliten o gammal, men det gjorde nog inte så mycket, det hade vi räknat med. Men så kom lukten, ingrodd svett! Helt otroligt vad det luktade! Men det blev bättre senare. Eller så vande man sig med lukten eller så blandades den ut med all parfym o spritdoft när det blev mer folk ombord!

Ja först, innan man tog sig till båten så skulle man ju köa på diverse ställen o måste nog säga att det gick inte snabbt. Som tur var vi tidigt i hamnen o behövde inte köa så länge. Man får heller inte ta med sig nån dricka eller ät bart på båten. Köpte man sprit inne i St Petersburg så fick man checka in sin flaska när man steg på båten o checka ut den strax innan man steg av. Elektriska prylar var också delvist förbjudna, en Japan blev av med sin vattenkokare. Troligen så fick han den tillbaka sen när han steg av båten i Helsingfors igen, eller så inte!
Vi hade en fyra personers A-hytt o en två personers B-hytt. Vår B-hytt saknade fönster. Båda hytterna saknade TV, eller saknade i princip allt som går att plocka med sig. Ända underhållningen var en radio med tre kanaler, varav den ena var tyst o de två andra var ryska. Allt var helt rent, men slitet o vattnet som kom ur duschen hade en lite odör av avlopp. Annars bra! Men gott sov man trots att det gungade nått förskräckligt på dit vägen.
Middag det var ett kapitel för sig. Vill man inte äta på buffén för 27€ så måste man vara tidigt ute. Det var vi inte första kvällen eftersom vi inte tänkte att man behövde vara det. Det finns några ställen att äta på som Pizza ställe, en a la carte restaurang, en pub o en bar. Första kvällen ville vi ha pizza o hade tänkt oss pizza-stället. Men halv 8 var där en 50 meters kö. A la carte visade sig vara fullbokad o baren hade ingen pizza kvar. Så det blev puben, fullt där också men vi lyckades få ett bord o beställde vår pizza. Hade man inte varit jätte hungrig så hade den nog blivit kvar på tallriken efter första tugga. Mikro-pizza är tusen gånger bättre än vad den var! Så andra kvällen gick vi tidigt till a la carte o bokade bord, fick sen riktigt god mat o billigare än vad pizzan kvällen innan blev!Vad annat?! Liten tax-free finns, ännu dyrare än på Sverige-båtarna. Bättre hytter än vad vi hade finns, om de heller har tv vet jag ej.  Resten av båten är barer, långa köer där också, men kvällsprogrammet var helt ok fast det mesta gick på ryska. Men kom i tid för annars blir man utan bord.

Så för båtens skull lönar det sig inte att åka på denna kryssning. Men det är ett enkelt sätt att ta sig till St Petersburg o rundturerna som båtbolaget ordnade var jätte bra. Men blir det en nästa gång så tror jag nog att jag sätter mig i Allegron! 3,5 timmar i tåg låter lite bättre än 15 timmars guppande på havet medan man lyssnar på diverse finska fyllon!


2 kommentarer:

  1. Tråkigt att båten inte var så bra... Men jag är ändå sugen på att göra den här resan! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som tur kan man ta sig till St Petersburg på andra sätt också! :) Men blev ganska överraskad över att det var så många inte finländare på krysnningen. Flera busslass tyskar! Men kanske är det också därifrån den enklaste rutten.

      Radera