TBT - Brasilien o Porto de Galinhas


Första ThrowBack-Thursday på bloggen!
Först ut är Porto de Galinhas! En liten semesterort i nordostliga Brasilien!


Vi besökte semesterorten för över 10 år sedan, 2005. Detta var alltså för länge sen, före barnen o innan mina syskon hade nå respektive. Den by som vi då semestrade i upplevde jag som mycket liten, ganska långt borta från allt o inte alls så turistigt. Men också mysig, vacker o intressant! När man läser recensionerna idag så verkar den nog ha vuxit lite, om området nu räknas till nordöstra Brasiliens mest kända semesterort. Varför den blivit så känd är lätt att förstå! Kilometer vis av långa vackra sandstränder, vackra naturpooler mellan reven där man kan se helt otroliga fiskarna, jätte intressanta utflykter att åka på o så är det ändå nära till Recife om man vill shoppa. 
Namnet, Porto de Galinhas, som betyder “Kycklinghamnen” har sitt ursprung i 1850-talet när Brasilien avskaffade slavhandeln. För att undkomma myndigheternas vakande ögon skeppades slavarna till den här hamnen där de kallades för ”kycklingar” och därav namnet. Kycklingen eller hönan är nog också maskoten för denna stad. De finns avbildade lite här o var!
Många av gatorna i centrum är endast till för gångtrafikanter och turister kan här njuta av flera restauranger, butiker och strandklubbar i en underbar miljö. Åtminstone var det då för 10 år sen ett lugnt o mysigt litet stadscentrum. 
Huvudstränderna i Porto de Galinhas är Vila, Muro Alto, Cupê samt Maracaípe. Vila, som är stranden i mitten, är även anläggningsplats för båtturerna. De vackra naturpoolerna som formats i korallreven ligger precis framför stranden där mängder av färggranna fiskar lever och området är perfekt för snorkling. Fast minns att ta på strandskor, det finns sjöborrar överallt. Annars kan det gå som för morsan o du har en tagg i foten!
Vad stranden intill vårt lägenhetshotell hette kommer jag inte ihåg, men på mindre än en halv timme traskade man in till centrum längs den. Otroligt vacker var den också o inga solstolar som förstörde landskapet. Vågorna var stora o strömmen jätte kraftig, så nått annat än hoppa i vågorna kunde man inte göra. Morsan påstod sig se en haj där en gång. Hon fick jätte bråttom upp! Vi skrattade nog mest åt henne då, men senare har man ju fått höra att vattnen utanför Recife har väldigt mycket haj. Så kanske det inte var en fisk som hon såg??!!
Lägenhetshotellet som vi bodde på var verkligen inget att hänga i julgranen. Väldigt enkelt o slitet! Men det fungerade o ägaren var jätte trevlig. Eftersom där fanns så få lägenheter så blev det lite som att bo i ett guesthouse. Känd med både ägaren o de andra resenärerna blev man. De andra som bodde där, bara andra finländare, var jätte trevliga familjer o det blev gemensamma grillkvällar o annat roligt. Det fanns t.o.m. en pool, men när vi alla satte oss i den så var den full. Inte så stor alltså!
Vi åkte på en mängd olika utflykter på den här resan. Såg vattenfall, badade i gyttja, åkte omkring på taket på minibussen o såg helt otroliga landskap, höll en sengångare i famnen, åkte ut till en öde ö o så mycket mera. Det finns så mycket att se o uppleva!
Vilken resa! Hade helt glömt hur fint där var!
Ja, Brasilien kunde man åka till igen!


Kommentarer

 1. Ser ut som ett perfekt resmål! Sol, bad, stränder, djur, natur, utflykter! Men lite har säkert hänt på 10 år också, på gott och ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen har det hänt en hel del utveckling där! Som 20+ som man var då hade man önskat lite mera livat ställe, kanske det är det idag! Nu önskar man igen nått lugnare! :)

   Radera
 2. Roligt att du också börjar köra Throwback Thursdays! :) Brasilien vore allt nåt att uppleva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lät som en rolig greij o så är det ju alltid roligt att gå igenom gamla bilder o minnas allt man varit med om!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg