fredag 29 april 2016

Jurmala, vacker sommarsemesterort!

En passande stop på resan söderut, tycker vi. Men Jurmala i Lettland kan nog vara så mycket mera. Med sin vackra sandstrand som sträcker sig så långt ögat kan se (närmare bestämt 32 km) så har Jurmala lockat turister sedan 1800-talet. 
Närheten till huvudstaden Riga har också gjort sitt för att göra denna badort populär. Man kan lätt ta ett tåg från Riga o göra en dagsutflykt ut till Jurmala för lite badande om man blir trött på att strossa omkring i Rigas gamla stad. Som också i sig är mycket vacker men kanske inte så stor. 

Jurmala stad består av en massa trähus i jugend stil. Mycket vackra gamla hus, såna som jag gillar! Vissa mycket fint bevarade o vissa i stort behov av lite kärlek. Vi spenderade en hel eftermiddag med att bara gå omkring o titta på alla husen. Det var på den tiden som pojkarna ännu satt i vagnen o man kunde gå runt utan att höra på en massa gnäll om att man inte orkar gå.
Vi har stannat i Jurmala på hemvägen två gånger. Det första året (2012) hade vi otur o det fanns jätte mycket alger längs hela stranden. Var som en grönsakssoppa hela stranden. Man vågade inte bada, fast man nog såg andra som gjorde det. Andra året (2013) var det bara jätte kalt fast det var i slutet av juni. Blev inget badande det året heller.

Vi har testat två olika campingar o de hade nog lika dåliga faciliteter båda två. Inget modernt o fint här inte. Men för en natt eller två så behöver det ju inte alltid vara det heller. 
Nemo campingen låg ganska långt från själva staden men var nog lite bättre utrustad än Jurmala campingen. Det ordnas tydligen beachvollyboll-turneringar här på stranden o dessa ungdomar hade ganska mycket ljud åtminstone den natten vi var där. Vi blev t.o.m. tvungna att flytta bilen mitt i natten så att vi kom längre bort från restaurangen. Det gick bara inte att sova i det oljudet. Varför vi ursprungligen parkerade så nära var pga lekparken som var bredvid restaurangen. 

Jurmala kemping igen låg mycket bra till för att utforska staden. Beläget strax vid stadens huvudväg. Den var också betydligt lugnare (mest pensionärer) o mysigare o mera spännand. Man parkerade sin husbil under stora gamla träd som gav fin skugga på dagen, o bredvid ett gamalt övergivet hotellkomplex. Intressant att gå omkring o titta på hur naturen tar sig fram när den får chansen till det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar