tisdag 12 april 2016

5 vackra slott i Europa

Vackra byggnader det gillar jag o speciellt slott! Så vilken tur att världen är full av såna. Under våra resor har vi besökt några o här nedan är de fem som jag gillar bäst. 


Bilderna gör tyvärr inte dessa slott rättvisa. Har tydligen aldrig lyckats fota nått slott ordentligt från utsidan. Beror nog på att man oftast kommer för nära innan man parkerar o efter att ha gått i slottet i timmar så är barnen hungriga, gubben gnällig o det finns aldrig tid att ta den där perfekta bilden. Men skall försöka skärpa mig!


Schloss Neuschwanstein

Detta slott som ses som förebild för Disneys Törnrosaslott finns utanför Fussen i bayerska alperna i södra Tyskland. Neuschwanstein är ett riktigt sagoslott o ett av världens mest kända slott! 
Slottet lät byggas av kung Ludwig II av Bayerna på en brant några hundra meter ovanför byn där hans föräldrars slott redan fanns. Byggandet började 1869, så detta är inget gammalt slott, men byggandet tog mycket längre än kungen hade tänkt sig. Först 1884 kunde kungen flytta in i sitt slott o då var endast 14 av de 360 tänkta rum färdiga. Alla de färdiga rummen är dekorerade med scener från gamla legender och sagor samt scener ur Wagners operor. Men kungen han hann inte njuta av sitt slott nå lång tid för 1886 arresterades han o två dagar efter så hittades han död. De ofärdiga delarna av slottet lämnades så o är så ännu idag.
Slottet i Prag

Pragborgen är Prags största sevärdhet o tydligen också världens största slott till ytan. Egentligen så är det inte ett slott utan fyra palats, fyra kyrkor, åtta andra byggnader och fem trädgårdar. Så här får man lätt timmar att gå när man beundrar allt. Vi var här i Januari o då var det ingen trängsel precis. Men kommer man på sommaren kan man nog räkna med att här finns "några" andra också.
Stirling Castle 

Stirling Castle är en historisk fästning i Stirling, Skottland. Beläget bara en timme utanför Edingburgh så är detta ett fint utflyktsmål om man vill se lite mera av landet. Slottet är ett av de största och viktigaste i Skottland och finns placerat på toppen av berget Castle Hill med branta sluttningar på tre av sidorna. Slottet är både historiskt o arkitektoniskt viktigt för Skottland, här har flera skotska kungar och drottningar krönts, bland dem Maria Stuart år 1543. 
Barnen gillade detta slott för här fanns en speciell avdelning för barnen. I en kammare fick man testa olika gamla kläder, i en spela gamla instrument, i en annan gissa olika färgers användning osv. 
Edinburgh Castle

Edinburgh Castle står på klippan Castle Rock högt över staden. Slottet som består av flera olika byggnader i olika åldrar är en blandning av fästning och renässanspalats. Den äldsta byggnaden på slottsområdet är Sankta Margarets kapell från 1100-talet. Slottet fungerade som garnison och fängelse in på 1900-talet, så är man intresserad av fängelsehålor så finns här mycket att se. Pojkarna gillade! Förutom fängelser finns här också en del museer o de Skotska kronjuvelerna (The ancient Honours of Scotland) får man inte missa. Klockan 13.00 varje dag, utom söndagar, avfyras One O´Clock Gun från slottets norra del. Vi var o tittade på kanonen men det var så tidigt på morgonen så vi fick nöja oss med att höra skottet sen. 
Bran Castle 

Draculas hem i Transylvanien, Rumänien! Detta är inget stort slott men ett mycket vackert ett! Men de flesta kommer nog inte hit för att titta på slottet i sig utan för Vlad Tepes, mera känd som Lord Dracula. Myten säger att detta skulle ha varit Vlad Tepes hem men ingen information man kunnat få fram stöder denna teori. Troligen så satt han bara fängslad här i två dagar o hans riktiga slott finns nån annanstans. Men hur det nu än är o vem nu än har eller inte bott här, så är detta en fin plats att besöka o nog är det ju lite spännande också!

6 kommentarer:

 1. Vi gillar också att besöka slott! De två översta du tipsar om har vi sett, de andra får vi ta i framtiden :) Vi kämpade en hel del för att fota Neuschwanstein. Vi lämnade gångvägen och klättrade upp på baksidan och då fick vi den här bilden: http://www.freedomtravel.se/2015/11/sagoslottet-neuschwanstein-i-bayern/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätte fin bild! Såna vill jag också ta i framtiden! Som tur så börjar pojkarna, åtminstone två av dem, vara så stora så de också kan klättra med o söka den prefekta bilden! :)

   Radera
 2. Palacio da Pena nära Lissabon är verkligen sevärt! http://www.bortugal.se/penapalatset-galenslottet-i-sintra/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen fint! Måste komma ihåg den sen när vi kommer oss dit åt med husbilen.

   Radera
 3. Häftiga slott! Neuschwanstein har jag själv besökt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många fina slott i Europa. Tyvärr så lyckas jag aldrig övertala familjen om att vi behöver se mera än 3-4 per sommar! :)

   Radera