Caravantrip 2015 del 1

Här kommer en sammanställning av sommarens resa!

28 dagar, 9060 km, 8 länder, tre nöjesfält o otaliga sevärdheter.


Hemifrån till PlaymobilparkenVi startade på fredagmoron 12.6 med första stop vid Ideapark för sko shopping o Ikea för att äta o handla lite onödiga prylar. Vidare till Åbo, där vi växlade pengar färdigt inför England o njöt lite av min gamla studiestad. På kvällen tog TallinkSilja oss över till Sverige. Barnen så trötta så en tur till tax freen var allt vi orkade med.
Genom Sverige fick vi köra i strålande solsken o 25 graders värme. Vi stannade i både Vimmerbyn o Bullerbyn o tankade lite Astrid Lindgren atmosfär. Övernattade på samma camping i Växsjö som året innan. 


14.6 firade vi gubbens födelsedag med serpentiner o presenter! Men största delen av dagen spenderades på TT-lines båt mellan Trelleborg o Rostock. Nästan 7 timmar i en eländig cafeteria som dessutom var stängt flera timmar mitt på dagen. Ur tråkigt också för vuxna, så man kan tänka sig hur det är för barn! Aldrig mera! 
På natten körde vi ännu ner till Playmobilparken i närheten av Nurnberg i Tyskland. 

Första huvudpunkten på resan, Playmobilparken i dagarna två o sen övernattning på Zur Muhle camping som vanligt. 


Luxemburg - Calais


Denna etapp tog mycket länge att köra. En massa vägarbeten o köar på köar längs autobahn. Inte alls nå roligt! Stannade två nätter på camping Plague i Beaufort i Luxemburg. Mycket vackert område som också kallas för "lilla schweiz". Besökte den gamla borgen i staden o tortyrkammaren med många illustrerande målningar gjorde ett intryck på pojkarna. Före vi körde vidare till Calais stannade vi ännu i staden Luxemburg. Mycket svårt att få husbilen parkerad här, speciellt när man inte ville gå så jätte långt. 


I Calais spenderade vi natten i hamnen o det gick helt bra. Fast hade man vetat hur många som haft problem med flyktingar som försökt tränga sig in i bilarna o att hamnen inom en vecka skulle vara stängd pga detta, så skulle man kanske ha valt ett annat övernattningsställe. Såg nog en hel del människor som sov i sovsäckar längs gatorna när vi körde till hamnen o var själv lite skeptisk över stället, men där fanns ju en hel del andra husbilar också så vi chansade. O natten var helt lugn!

Att ta sig på båten till Dover var inte alls så lätt, först fick vi cirkla en hel del innan vi hittade rätt ställe. Alla vi frågade av pekade oss till helt fel ställen! Så fråga hjälp här var till ingen hjälp! Sen fick man visa passen flera gånger o personerna kollades. Efteråt förstod vi ju varför, men då kändes det lite konstigt eftersom vi ändå åkte inom EU. Men båtresan var relativt snabb o gick bra.

Södra England


Från Dover körde vi direkt till utsiktsplatsen över Seven sisters. Från Seven sisters country park kom man fram till själva klippan, men vi ville se den o inte röra den så att säga. Så vi valde att inte traska en lång sträcka ner till själva stranden. Åkte istället till en utsiktsplats (vid en fårfarm), som inte finns utmärkt alls, därifrån var utsikten super o mycket lite traskande krävdes. Vägbeskrivningen hit hittas på nätet o är alltså inte vid själva parken. 


Första dagen med körande på fel sida var lite tungt för huvudet o blev ju inte bättre av att det var fredag o bilköer överallt o att campingarna var fulla. Hamnade till slut i Chichester på Lakeside Holidaypark, den absolut dåligaste campingen vi använde i England. Efter det höll vi oss till Carvan Clubs campingar, de höll standarden o var betydligt lugnare. Men spenderade ändå två nätter här eftersom Romeo blev sjuk o alla var trötta. På söndagen körde vi till London o Crystal Palace Caravan Club som låg i en park ganska centralt i London området. Mycket enkelt att ta sig in till London härifrån, tog dock en timme med buss men själva resan med dubbelbuss var ju en upplevelse för pojkarna o man fick ju se en annan del av London än centrum också. 
Första London dagen var en total katastrof, Romeo ännu sjuk o så regnade det o vi traskade en massa onödigt innan vi insåg vart vi skulle o mest vart vi inte skulle. Barnen orkade bara med Hamleys! Som för övrigt var ända platsen i hela England där jag hörde nån prata finska. Inte en ända finsk husbil såg vi på hela resan! Andra dagen i London var bättre, åkte sightseeing buss o Romeo fick åka dubbelbuss på taket som han pratat om, besökte The Tower, åt Fish & Chips o vädret var betydligt bättre.


Startade tidigt på onsdagmoron o den tiden var det inga problem med att ta sig ut från London området. Var framme i Stonehenge i för god tid, man kommer nämligen inte ens in på parkeringen innan de öppnar o andra platser att stanna på fanns egentligen inte. Men imponerande stenar var det o speciellt det att de faktiskt fått stå kvar här, mitt på en åker. I Finland hade nog någon bonde bara röjt bort dem för länge sen. 


Stonehenge - Glasqow


Blev en lite längre sträcka med få stopper detta, eftersom vi konstaterade att vi nog bara inte hinner se allt som vi hade tänkt oss. Två nätter spenderade vi på Drayton Camping and Caravan Club o en dag i Thomasland. Lill gubbens dröm om Thomasland (på youtube ser man allt nuförtiden) uppfylldes o han var överlycklig. 
Sen blev det M6:an upp till Skottland. Backiga landskap, åkrar kantade med fina stenmurar överallt (gubben som drömt om en mur runt gården var jätte imponerad) o en massa får.


Skottland


Vackert landskap, många sjöar, fina slott, men inget super väder!
Stannade två nätter på en fin camping vid havet i Oban. Massvis med snäckor plockades, fiske försöktes på o t.o.m. lite strandlekar när vädret var som bäst, sen började det regna igen! Efter två dagar fortsatte vi mot Loch Ness. 
Urughart gamla slott besöktes, Nessie spanades efter o centret med info om henne besöktes, hann ännu med ett besök till Fort George utanför Inverness. 

Både Stirling Castle o Edinburgh Castle är verkligen värda ett besök. Fina o intressanta slott båda två o speciellt på Stirling slott hade dom tänkt på barnen också. Fanns en hel del roligt för dem att göra t.ex. klä ut sig i gamla slottskläder. 
Edinburgh var en fin stad, lagom liten o överskådlig på en dag. Visst fanns det mycket vi inte hann med men de viktigaste såg vi o där fanns en hel del man kunde göra helt gratis också, t.o.m. gå på konstutställning.


Resten av resan senare!

Kommentarer

Populära inlägg