Dagens samtalsämne - skolorna öppnar igen


Ok, det gick lite som man redan visste att det skulle gå - skolorna öppnar upp igen. Har sina för- och nackdelar det också, men hos oss så väger fördelarna nog mera och som det ser ut i dag (behåller rätten att ändra mig ocm världsbilden förändras under kommande veckor) så kommer de två äldre att gå i skolan och han minsta till dagis. 



Ingen behöver ju gå till skolan, man kan fortsätta och hemskola sig, finns knappast nån rektor som nekar nån att vara hemma i dagens läge, men då blir det ju förstås på ett helt annat sätt än under de senaste veckorna. Alla zoom-tillfällen försvinner och läraren har knappast tid att svara på dina frågor via telefonen på samma sätt heller. Jag tror att den som stannar hemma blir ganska ensam. Och speciellt hos oss, där barnen från gården kan höra hur de andra leker på skolgården. 

Det har heller inte rapporterats (skvallrats om) om så många fall häritrakten. Så däremed tror jag inte att två veckor i skolan gör så stor skillnad för smittandet här på landet. Men vad vet jag. Så lite som det verkligen testas så kan ju så många fler gå omkring med viruset utan att veta om det. 

Barnen behöver få träffa kompisar. Man ser ju att de ändå gör det redan nu. Det är bara att tå en sväng via byn och man ser barn hänga lite här och var. Så de träffas ju ändå. Då kan de lika gärna vara i skolan.

Under föräldraträffen igår (via zoom förstås) så frågades det om hur många som sätter sina barn i skolan om det blir så (beslutet var inte fattat ännu då) och det var över hälften. Hur de i praktiken kommer att ordna det i skolan med avstånd och allt sånt som måste tas i beaktan återstår ju att se. Men det kommer nog inte att vara en lätt uppgift. Och så kanske hälften av barnen i hemskolning ännu också. Vilken tur att man inte är lärare just nu! 

Hos oss har vi ju också väntat med spänning på beslutet av en annan orsak, nämligen födelsedag. Han äldste blir 12 år 13.5 och han funderar ju på kompiskalas. Hade skolorna inte öppnat så hade det ju varit ett direkt nej till den, men nu vet jag inte riktigt. Beror ju på om de ändrar regeln med bara 10 som får samlas förstås. Men om de ändå träffas hela klassen i skolan så är det ju samma om de träffas på ett utekalas på kvällen, tycker jag. Eller hur skall man tänka?

Han minsta frågar titt som tätt efter dagis och sina kompisar. Han har nog ganska ensamt om dagarna när vi andra gör skola och jobbar. Han får ju hitta på saker själva under förmiddagen och han har blivit väldigt duktig på det också. De första veckorna var det gnäll o gnäll och han kunde inte alls vara ensam. Nu hör man knappt av honom under långa stunder. Han leker och bygger och ritar och stökar till. Vilket är en positiv utveckling tycker jag.
 Men 14.5 kommer han att få gå till dagis igen och leka med andra barn än sina bröder. Om kompisarna sen finns där så det återstår ju att se. Han har sen ledigt sommaren (precis som vi alltid gjort) som skolbarnen. Så bara 2 ½ veckor för honom också och sen paus igen på2 ½ månader. Men eftersom han kommer att byta dagis från hösten när han flyttar till 5-års gruppen så är det bra att han ändå får avsluta på gamla dagis. Träffa alla tanter igen och en del kompisar. 

Så 2 ½ veckor kvar och så skola och dagis igen. Känns bra nu när man vet att detta har ett slut. 

Kommentarer

Populära inlägg