Egen eller färdig tur? Vad skall man välja?


Vad är bättre, att ta sig runt och upptäcka på egenhand eller att boka en färdig tur?!
Ta sig runt själv eller ta en grupputflykt?! Beror nog mycket på var i världen du befinner dig skulle jag säga. Alla sätt har sina för och nackdelar men huvudsaken är att man får se annat av en plats än hotellområdet!



Vi har de senaste åren föredragit att ta oss runt på egen hand. Alltså hyrt egen bil och kört runt med guideboken i högsta hugg. Tidigare tog vi alltid en färdigt planerad bussutflykt och traskade efter guiden dit han/hon bestämde. Men efter att barnen kom har vi mer och mer övergått till att ta oss runt själv och då vanligen med hyrbil. Det positiva med detta är att du inte behöver följa nån annans tidtabell. Man åker så tidigt man vill och behöver heller inte stanna på de värsta turistplatserna, om man inte vill förstås. Och inte heller vid chaufförens kusins mammas butik, vissa gånger kan ju sånt vara helt trevligt men för det mesta bara en till onödig stop för att få folk o köpa mera. Man kan också avsluta dagen precis när man så behöver, om barnen blir helt trötta på allt eller sjuka så avslutar man bara dagen. Detta är ju lite svårt om man kör omkring i buss med 30 okända människor.


På Bali valde vi egen hyrbil, vilket här var ett bra val.

Negativa med egen bil är ju det att du måste köra själv. Alla vill ju inte sätta sig på fel sida i en ny bil och ge sig ut i trafiken med tusen mopedister som inte ens hört talas om trafikregler. Och sen så måste man hitta själv också. Otaliga är de gånger som vi cirklat omkring och försökt hitta nån liten stig som skall leda till nån bra plats. De flesta gånger har vi kommit rätt, trots lite tvivel. Men lika många gånger har vi pga friheten att stanna var vi vill kommit till nån helt magisk plats som man inte hade fått se på en gruppresa. 

Sen är ju en hyrbil också ett förmånligare alternativ jämfört med taxi eller en gruppresa.


På Kreta med hyrbil, eget babyskydd med åt Kevin 9 månader och en hyrd stol åt Romeo 3 år. 

På vissa platser har man ju också tåg eller buss som alternativ och då slipper man ju köra själv men de alternativen fungerar förstås bäst i städer eller mellan städer. 

Vill man göra det enkelt så tar man en grupputflykt (en färdigt skräddarsydd bussresa). Såna finns precis på alla platser! Man bokar, betalar och går till en bestämd plast på en bestämd tid, sen tar nån annan över och man behöver bara traska efter. Mer enkelt än så kan man inte göra det.
Så gjorde vi nu i Dublin för att komma till Belfast. Passade oss bra då, men hade vi varit hela familjen hade vi nog tagit hyrbil. Varför? Jo för att det hade blivit ganska dyrt för 5 personer och för att det blivit en för lång dag för Colin.

I Brasilien åkte vi runt på taket av "bussen". Här var en färdigt planerad trip helt ok.

Lite på samma sätt fungerar det om man hyr bil med chaufför för en dag, vilket är väldigt vanligt. Som en bussresa men bara för din familj. Då har du egen bil och kanske egen tidtabell men behöver inte köra själv. Detta har vi egentligen inte gjort nånstans för vi har alltid valt att ta egen bil. Så av detta har jag ingen egen erfarenhet av. 

Förutom enkelheten så tycker jag att man får mera kunskap på en gruppresa. Då har man i bästa fall en kunnig guide som berättar historia och intressanta saker. Detta går man ju miste om om man har egen bil. Dock kan man ju googla sig fram till all info i förväg och vara sin egen guide, men det kräver lite mera av en själv. Så nu när barnen börjar bli äldre och de äldsta kan lite engelska och de orkar sitta en hel dag i buss så börjar jag igen luta mera mot utflykter med guide. Fast det kommer nog i fortsättningen också att bero på var vi befinner oss i världen!


Kommentarer

Populära inlägg