Europas minst besökta länder och Finland är int ett av dem


Det finns listor på precis allt, men den här den var lite intressant. Speciellt eftersom vi besökt största delen av dem!



Hittade den här listan på två olika resebloggar, 4000mil.se och ladiesabroad.se

Så vad har dessa länder gemensamt? Vad gör dem till Europas minst besökta?!
Ja vissa är ju pytte små, det kan ju vara en orsak. Sen har de delvist ingen strandlinje, vilket också är en orsak. Och så tror jag att länderna på Balkan inte riktigt ännu hittat sina turister. Speciellt dessa länder som saknar den vackra strandlinjen. 


San Marino

"San Marino, formellt Republiken San Marino, är en republik belägen på Apenninska halvön i södra Europa, helt omsluten av Italien. San Marino är en av Europas mikrostater. Dess invånare kallas sanmarinier. San Marino hade världens femte längsta förväntade genomsnittliga livslängd: 83,4 år." Wikipedia

Var den första av dessa länder som vi besökte och det var sommaren 2013 på en husbilsresa. Ja husbilen den kan man nog inte ta med sig in i San marino, men det fanns bra parkeringar nere vid liften. Man kan ta en lift (cable car) upp till landets huvudstad på åtminstone tre olika platser och vi använde just en av dem. Vi hade faktiskt tänkt köra ända upp, för det hade nog gått (uppe hade vi nog fått stora problem med parkering), men vägen var väldigt brant och svängig och barnen kastade upp. Och då såg vi skyltning för cable car och valde den istället.  Vacker stad! 


Vakt tornen är sevärheter att besöka, vi tog oss till två eller tre av dem.


Liechtenstein

"Liechtenstein, formellt Furstendömet Liechtenstein, är en självständig konstitutionell monarki i Alperna i Centraleuropa, belägen mellan Schweiz och Österrike. Liechtenstein är en av Europas mikrostater. Statschefen har stor makt och kan bland annat inlägga veto mot nya lagar."
Wikipedia

Ja efter San Marino och Monaco så blev det ännu ett pytte land den här resan, 2013. Vi körde mest bara igenom landet. Hade tänkt oss en natt på en camping, men så hade de stängt i några timmar just när vi kom och vi orkade helt enkelt inte vänta. 



Moldavien

"Moldavien, officiellt Republiken Moldavien, är en republik i Östeuropa som gränsar till Rumänien och Ukraina. I landet, som är ett av Europas fattigaste, bor 3,5 miljoner invånare. Huvudstaden heter Chișinău."
 Wikipedia

Det ända av dessa länder som vi inte besökt! Men som under en tid redan spökat i mina planer. Hade det gått en husbilsresa nånstans igen så hade Moldavien definitivt fallit på rutten. Varför? För att den är en av de få länder som jag har kvar att besöka i Europa. Tycker inte själv att jag behöver nån annan orsak, men det hjälper ju nog att det ser ut att vara väldigt vackert där också. 

Monaco

"Monaco, formellt Furstendömet Monaco, är en mikrostat med konstitutionell monarki belägen vid södra Frankrike i Västeuropa. Monaco ligger på Franska rivieran vid Liguriska havet, en del av Medelhavet, några kilometer från den fransk-italienska gränsen men är i övrigt omgivet av Frankrike."
 Wikipedia

Vi hade nog aldrig tänkt oss så här långt västerut det här året, 2013. Men så var vi redan så nära när vi spenderade midsommaren i San remo och så blev det en dag i vackra Monaco också. Vi traskade i gamlastaden, beundrade bilarna och besökte akvariet. Har man barn så är akvariet ett måste!



Nordmakedonien

"Nordmakedonien, officiellt Republiken Nordmakedonien, tidigare Makedonien, är sedan 1993, efter självständigheten från det forna Jugoslavien, en republik i Sydeuropa, på Balkanhalvön. Det gränsar i väst till Albanien, i norr till Kosovo och Serbien, i öst till Bulgarien och i söder till Grekland."
Wikipedia

2014 då besökte vi bara staden Ohrid men 2017 gjorde vi en längre rundtur i landet. Vacker natur och sjön Ohrid var nog värt att besöka. Andra gången så stoppade vi på två olika sevärdheter, Stobi var ett arkeologiskt område sär vi var så gott som de ända turisterna. Och så den här på bilden Stone Dolls of Kuklica. Vackra stenformationer, med en fin historia också, men man fick nog den uppfattningen att hit kommer ingen mera. Fallfärdiga små byggnader som berättade att man en gång försökt få turister hit, men gett upp. Jag älskade den här platsen och den var helt gratis. Och förutom fåraherden uppe i bergen så var vi helt ensamma här.




Bosnien Hercegovina

"Bosnien och Hercegovina eller Bosnien-Hercegovina, i folkmun vanligen enbart Bosnien, är en stat i Sydeuropa på Balkanhalvön som gränsar till Kroatien, Serbien och Montenegro. Landet har lite mer än 3,8 miljoner invånare och dess huvudstad är Sarajevo."
 Wikipedia

Detta land har vi besökt två gånger, 2014 när vi körde igenom en minimal del av landet för att ta oss till Dubrovnik delen av Kroatien och sen under en längre resa i landet 2017. Då besökte vi bland annat Blagaj, Mostar, Blue eye mm. Så vackert land, med så mycket att se, också utanför Mostar!


Blagaj kloster

Luxemburg

"Luxemburg, officiellt Storhertigdömet Luxemburg, är en stat belägen i Västeuropa. Landet gränsar till Belgien i väster och norr, Tyskland i öster och Frankrike i söder. Det består av två huvudregioner: Oesling i norr, som en del av Ardennermassivet, och Gutland i söder."
 Wikipedia

Året 2015 på resan till England stannade vi i Luxemburg ett par nätter. Hittade en camping i en liten mysig by med denna fina borg. 



Serbien

"Serbien, officiellt Republiken Serbien, är en stat på Balkanhalvön i Sydöstra Europa. Serbien gränsar till Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina i väst, Ungern i norr, Nordmakedonien i söder samt Rumänien och Bulgarien i öst. Gränsen mot Albanien i söder är omtvistad."
 Wikipedia

Har inga större minnen av Serbien, men vi körde igenom landet 2017 på vägen hemåt från Grekland. Vi stannade ett par nätter på en camping kommer jag ihåg.




Så bara en som fattas för mig! Hur är det med dig?


Kommentarer

  1. https://www.youtube.com/playlist?list=PLqWdYjn21PdEO19u10zTJCrNazOKq6gf6

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, jag hade definitivt räknat Transnistrien som ett land oxå, fast det officiellt inte är ett! O blir det moldavien nån dag så måste man ju nog besöka detta mini landet oxå.

      Radera
  2. Av dessa har jag bara besökt Bosnien, ett land som gjorde stort intryck på mig och som jag tycker alla borde se �� Montenegro hör också till de minst besökta (kanske plats 10 eller så?), det landet reste jag också i i samma vända

    SvaraRadera
    Svar
    1. Montenegro är super fint, vi var där 2014 och 2017 och under den tiden steg turistmängden nått helt otroligt. Vi reser ju alltid husbil under juni så tidpunkten var ju den samma båda gångerna och skillnaden helt otrolig. Det är ju roligt att många hittat landet men själv gillar jag mera platser som inte översvämmas av människor.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg