Oncen


Ett besök i ett Japanskt oncen är verkligen en upplevelse!
En upplevelse värt att pröva på!




En oncen är alltså en het källa eller egentligen badanläggningen som man byggt runt den varma källan. Eftersom Japan är ett land med mycket vulkanisk aktivitet så finns det 1000tals av oncens runt om i landet. Vanligen finns de i samband med något hotell, som här i SunCherry hotel i Sagae där vi bodde. Men de finns också offentliga oncens. 

Det finns många olika sorters oncen. De kan finnas utomhus eller inomhus, eller både och som i vårt hotell. Det finns traditionella, som den här, och så såna som nuförtiden mera liknar ett nöjesfält med vattenrutschkanor o sånt.




Det finns vissa krav som en källa måste uppfylla för att kunna klassas en oncen. Vattnet måste innehålla minst ett av 19 angivna kemiska ämnen, t.ex. mineral som järn och svavel och vattnet måste vara minst 25 grader varmt. Här på vårt hotell fanns det fyra olika bassänger med olika temperaturer. De som fanns inomhus hade angivna temperaturer på 41 och 43 grader, medan de som var utomhus inte hade nån exakt grader. Men den större av dem som var ute var den mest behagliga, skulle gissa att temperaturen låg på nått 37 kanske. Där kunde man ligga hur länge som helst, medan man i de andra snabbt blev obekväm av värmen.




Fina "rockar" och tofflor fick man från hotell så att man kunde traska rakt från rummet ner till oncen. 




I en oncen badar man oftast naken. Vilket betyder att det finns en skild för män och en för kvinnor. Att bada naken är ju annars inte nått som åtminstone jag gillar nå speciellt mycket. Minns att vi under studietiden testade på ett badhus i Åbo som hade nakenbad vissa dagar, eller hur det nu var. Men dit kom ju tanter för att på riktigt simma och inte bara sitta i badet. Så det var kanske lite annorlunda men kommer ihåg att vi fick gå därifrån ganska snabbt för vi skrattade så vi höll på o drunkna. 




Men här hade vi tur och fick ha hela oncen för oss själva under hela timmen som vi var där. Annars hade man knappast fått ta bilder där heller.

Ute föll ännu ett stilla regn och man kunde lyssna på fåglarna som kvittrade och vattenfall som porlade. Ett helt perfekt avslut på en lång mötesdag!


Kommentarer

Populära inlägg